Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 avril 2013 7 07 /04 /avril /2013 05:03

 

 

 

Op 9 april wordt voor de eerste maal in de geschiedenis de Dag van de Herinnering gevierd. Naar aanleiding daarvan verschijnt de Niet Te Vergetenkalender. De kalender wordt verkocht aan de spotprijs van 5,95 euro. De opbrengst komt ten goede aan de VAL, de Vlaamse Alzheimer Liga. 9 april werd niet toevallig gekozen. Nee, het is die dag de verjaardag van professor Christine Van Broeckhoven, de patroonheilige van de VAL. Vanochtend vond ik een print met de zetproef van de nieuwste kalender in mijn mailbox, en ik dacht, laat ik daar meteen melding van maken of ik vergeet het.

 

Op de Niet Te Vergetenkalender staat op elke achterpagina, dat zijn er dus 365, al kunnen het er ook 366 zijn, leuk opgestelde berichten die u doen herinneren aan dingen die u niet mag vergeten. Zoals dat u op 2 april vergeten bent dat het 1 april dag Gekkendag was, en dat die voor het eerst werd gevierd op 1 april 1812, toen de Engelse koning King George III officieel weer gezond werd verklaard. Dat is dus 201 jaar geleden, als ik mij niet vergis, want wiskunde is nooit mijn sterkste vak geweest.

 

Ook een merkwaardige dag is de Dag van de Vergissingen. Iedereen mag op 30 april een vergissing begaan. Een vergissing, zo staat aangegeven in de toelichting als je het blad niet vergeet om te draaien, een vergissing dus die men u niet kwalijk kan nemen dat u op 1 mei, Dag van de Arbeid, toch op het werk verschijnt. Wat meer gebeurt dan u vermoedt. Heel wat mensen denken dat er die dag moet gewerkt worden, en nog wel dubbel zo hard. Maar de meest merkwaardige dag van het jaar is de Baaldag. Iedereen mag die zelf kiezen, zolang hij niet vergeet, die dag niet in zijn bed door te brengen, maar de stad intrekt, om ver van alle drukte in een kroeg zonder irriterende muziek een glas, een fles, een vat bestelt en die in zijn eentje consumeert. Tenzij hij iemand ontmoet die net als u baalt van het feit dat er elke dag wat te vieren valt.

 

Ja, zo is het nu eenmaal en er valt niets meer aan te veranderen. In de loop der jaren is het hele jaar volgestroomd met Feestdagen. De Dag van de Klant, de Warme Truiendag, de Dag van de Grootouders, Moederdag, Vaderdag, Dag van de Verrijzenis [varieert], Dag van de Lege Portemonnees. Hij wordt voorlopig alleen in de Arteveldestad gevierd op de laatste dag van de Gentse Feesten, maar door het groot aantal Feesten in de vakantieperiode, denken de verenigde lederhandels van Leuven, Mechelen, Hasselt, Lokeren en Oostende eraan om bij de sluitingsdag van hun Feestweek een portemonnee te geven. Aan lapjes geen gebrek.

 

De enige voorwaarde om een gratis exemplaar te vangen is dat de bezoeker een aankoop doet van minstens 15 €. ‘Ja, meneer, mevrouw, het is voor de trouwe klanten,’ zei mijn vaste lederhandelaar Stanley Schaap, gevestigd in de Nederkouter 121 te Gent, bij wie ik controleerde of die gratis actie werkelijk stond te gebeuren. ‘Als we ze gratis geven hebben we geen tijd meer voor de echte klanten, en dat soort volk, dat wakker schiet van het woord ‘gratis’, zien we nooit meer. Tenzij we weer een actie doen. Nee, zelfs in de tijd van de ruilhandel was het een kwestie van geven en nemen, nietwaar? Maar dat begrijpen de mensen niet. Ze gaan dan kwaad buiten en vegen hun voeten af voor ze de straat opgaan. Zo arrogant als dat de mensen tegenwoordig zijn.’

 

Zottegem heeft geweigerd zich bij de kring LLL [Levend Leder Levenslang] aan te sluiten omdat het overweegt om op de elfde dag van de elfde maand de Dag van de Zotten te vieren, en de bedoeling is dat iedereen die dag verschrikkelijk veel geld uitgeeft, te gek voor woorden. Geel heeft zich achter Zottegem geschaard, net als Duffel, waar ook een vermaard psychiatrisch centrum gevestigd is. Ook om te onthouden, opdat u tijdig de ketting van uw fiets zou smeren en de banden oppompen, is de Autoloze Zondag. Wanneer die juist valt, schiet me niet meteen te binnen, en ik heb geen zin de hele kalender af te lopen om hem te vinden.

 

Dan is er nog Dag van de Reclame, 11 november, De Langste Dag, 6 juni, die verwijst naar de landing in Normandië in 1944, Valentijnsdag, Vegedag, Secretaressedag, Gedichtendag, Dag van de Boekhandel, Dag van de Vrede, Leerkrachtendag, Dag van de Student, Koopjesdag, Dag van de Krant, Wereld Whiskydag [dit jaar op 18 mei], Bloomsday, 6 juni, Honderdste Schooldag, 20 februari, Sint-Niklaas, volgens Paul van Ostaijen een appelbaas uit het land van Waas, maar dat mag geen reden zijn dat ook de ouders, grootouders, tantes en nonkels van Maas en Schelde, van Dender en Dijle, van E17 en E12 op 6 december hun kinderen niet moeten verwennen.

 

Ik zou het haast vergeten, maar er is ook Pi Day, wordt gevierd op 14 maart. Sommige landen opteren voor 22/7, maar die gaan het niet halen omdat ze in de minderheid zijn. In Griekenland viert men de Pythagorasdag met de bouw van een gelijkbenige stelling. Dan is er nog de Dag van de Logica, waarop alles klopt als een zwerende vinger, de dag van de Wetenschap, waarop verwacht wordt dat iedereen aan iedereen een weetje vertelt. En als de andere zegt, ‘Dat weet ik al!’, is de ene verplicht voor de andere een cadeautje naar eigen gevoel voor kunst- en vliegwerk te kopen, ter waarde van 25 euro.

 

Ook de nachten worden niet vergeten. Zo is er nu al de Nacht van de Musea, de Nacht van de Poëzie, de Nacht van het Paard, de Nacht der Televisiesterren die door VTM en VRT wordt gevierd maar zonder de VIER en de VIJF, Koopjesnacht [verschilt van streek tot streek], Nacht van de Vallende Sterren, op 17 mei de Nacht van Knack, wat verwijst naar het feit dat kort voor het ochtendgloren van 17 mei 1970 Willy De Nolf een idee had en meteen zijn zoon Rik uit bed belde, die er net in lag. En dat midden in de blokperiode.

 

Het merkwaardige is dat al die feestdagen, zelfs de kerkelijke, werden bedacht door kleine en grote middenstanders en dat er daarom ook een Dag van de Kleine Middenstander is, drie dagen na de Opendeurdag van de Beurzen. Gaat er bij u, de consument, een lichtje branden? Voor dat soort van glimworpjes is er ook een dag, Lichtmis, op 2 februari. Het bijwonen van een mis is niet verplicht, maar een kaars aan te steken [0,50 euro] en een gift in de offerblok van Sint Antonius te droppen is het minste wat van de feestvierder verwacht wordt. Kortom, er gaat geen dag voorbij of er gebeurt een aanslag op uw dagelijks budget.

 

En u, een fervent tegenstander van al die nieuwe feestdagen ontsnapt, er niet aan. O, nee! Als u denkt dat u door thuis te blijven gevrijwaard wordt van een greep in uw beurs, dan belt er wel een koppel kinderen aan met een potje krokussen, wafels, pennen, stickers of een duo Getuigen van God weet welke Jehova. Ten bate van vóór een goed doel of tegen een slecht, als daar zijn de Vlaamse Kermis, Vrouwendag, Doomsday, De Dag van het Hart, de Driedaagse van De Panne, de Week van de Vis, de Maand van de Ram, de Leeuw, de Tweeling, de Hond, de Rat, de Haan, de Oogststoet, de paardenwijding.

 

Sinds enkele jaren is er ook de Grote Straat Dag, namelijk 11 juli [waarvoor je een subsidie kan krijgen op voorwaarden dat die gaat naar de uitbaters van de kramen met worsten en wafels, frieten en springkastelen]. Dan, even bladeren, ah, kijk! 30 mei. Mijn verjaardag! De dag van de Restauratie van een basiliek naar keuze. Hier enkele voorbeelden ten bate van uw gps: Oostakker [Oost-Vlaanderen], Dadizele [West-Vlaanderen], Averbode [Limburg]. Want elk ras, elke cultuur, elke winkel van Pa Pinkelman en Tante Pollewop, met dank aan Godfried Bomans, heeft zijn feestkalender, met de mogelijkheid op variatie, want vrijheid van feesten is een recht. Dat is het recht van elke burger.

 

9 april was de enige dag van het jaar waarop er nog niets gevierd werd. En daarom verschijnt er die dag de Niet Te Vergetenkalender. Of had ik dat al gezegd?

 

Guido LAUWAERT

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche