Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 février 2010 1 08 /02 /février /2010 20:09

23-Juli-2009-028.jpgErnest van der Eyken en zoon Willem (23 juli 2009)


Zaterdag 6 februari is dirigent-componist en voormalig gedelegeerd bestuurder bij auteursrechtenvereniging Sabam, overleden op 96-jarige leeftijd. Dat deelde zijn zoon Willem vandaag mee.

De talrijke composities van Ernest van der Eyken zijn gekenmerkt door een uitgesproken voorkeur voor strijkers en voor kamermuziekbezettingen. Stilistisch is hij schatplichtig aan de Vlaamse postromantiek en de eerste modernistische golf van de XXste eeuw. De melodie blijft steevast de belangrijkste bouwsteen van zijn composities. Zijn oeuvre omvat werken voor orkest, voor harmonie en fanfareorkest, toneelwerken, werken voor orgel, koormuziek en kamermuziek.

Ernest van der Eyken voltooide zijn muzikale studie in het vak orkestdirectie bij Clement Krauss en Joseph Marx aan de Internationale Dirigentenschule te Salzburg.

Hij debuteerde in 1930 als altviolist in het Groot Symfonie-Orkest van de Wereldtentoonstelling 1930 te Antwerpen en speelde vervolgens in de bekende grote orkesten van Antwerpen (Orkest van de Koninklijke Vlaamse Opera, Nieuwe Concerten, Orkest van de Dierentuinconcerten alsook diverse kamermuziek-ensembles). Van 1942 tot 1944 werd hij tot tweede dirigent van de Koninklijke Vlaamse Opera beroepen. Van 1952 tot 1976 was hij leraar voor viool en kamermuziek aan de muziekacademie te Ekeren.

Hij stichtte het Philharmonisch Kamerorkest te Antwerpen en was eveneens de dirigent. In de jaren 60 was hij verantwoordelijk muziekredacteur voor de muziekprogramma's van de BRT. Verder dirigeerde hij het Jeugd en muziek-orkest van Antwerpen van 1963 tot 1976 en was verschillende malen gastdirigent van de Philharmonie van Antwerpen en van het Orkest van de BRT. In 1977 werd hij lid van de Koninklijke Academie van wetenschappen, letteren en schone kunsten van België.

*

Op 23 juli 2009 werd in intieme kring de 96ste verjaardag van de componist gevierd. Frank Ivo van Damme overhandigde hem het boekje 20 jaar ExLibris. Van der Eyken was immers gedurende vele jaren een trouwe bezoeker van de culturele kring. Hij gaf er in 1997 een zeer gesmaakte lezing over zijn rijk gevulde loopbaan.

23-Juli-2009-021.jpg

Simone Vlegels, Ernest van der Eyken en Frank Ivo van Damme, 23 juli 2009

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche