Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
29 avril 2011 5 29 /04 /avril /2011 07:06

HCPgedichten.jpgHugues C. Pernath, Gedichten, Tielt / Amsterdam, Lannoo / Atlas, 2005, 581 p., 29,95 €.

Veel bijval voor het hier (op 22 april) aangekondigde colloquium over Hugues C. Pernath: meer dan zestig geïnteresseerde toehoorders volgden vier uur lang (met een korte koffiepauze) een aantal uiteenzettingen over aspecten en thema's van Pernaths oeuvre.

De medewerking van Pernath aan de cultuurpagina van de socialistische krant Vooruit, een onderwerp dat inderdaad verdere contextualisering verdient, werd toegelicht door Yves T'Sjoen (UG).

Joris Gerits (emeritus UA) hield een pakkende uiteenzetting over 'Moeder en zoon in de poëzie van Pernath', waarbij hij een aantal ogenschijnlijk duistere verzen feilloos ontraadselde.

Henri-Floris Jespers handelde over het plastische werk van de dichter.

De bundel Soldatenbrieven van Pernath en Snoek (1961) werd tegen het licht gehouden door Dirk de Geest (KUL), die op de bewuste literaire enscenering van het project wees.

Aspecten van het politieke engagement van Pernath werden in verband met Mei 68 behandeld door Geert Buelens (Universiteit Utrecht).

Het colloquium werd afgerond met een levendig gesprek van radiomaakster (en Pernathfan) Ruth Joos met 'twee eigenzinnige heren', Walter van den Broeck en Henri-Floris Jespers.

Jespers hield de derde Pernathlzing (De maskers van Melpomene), Van den Broeck de vijfde Pernathlezing (Het land van Pernath).

Tot slot werd een receptie aangeboden.

LauwaertCOLL.jpg'À la recherche du temps perdu': Henri-Floris Jespers en Guido Lauwaert

Colloquium.jpg 'Colloque singulier'? Van l. naar r.: Walter van den Broeck, Joris Gerits en Luc Pay

KoffiepauzeCOLL.jpgVan l. naar r.: René Broens, Leen van Dijck, Mieke de Loof, Henri-Floris Jespers, Dries Vanhegen, Marie-Claire Nuyens

JEm.jpgVan l. naar r.: Tony Rombouts, Jean Emile Driessens, Leen van Dijck en Joke van den Brandt

*

Een kleine tentoonstelling rond Soldatenbrieven is in het Letterenhuis te bezoeken van 28 mei tot en met 10 juli.

Verder organiseert het Letterenhuis nog twee ontbijtlezingen pver Pernath. Op zondag 29 mei houdt prof.dr. em. Joris Gerits de eerste, op 26 juni komt theaterwetenschapper en essayist Paul Demets aan het woord.

In het najaar wordt voor de veertiende keer de Pernathprijs uitgereikt en zal in Antwerpen een Pernath-gedichtenmuur worden onthuld.


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche