Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 mars 2014 1 10 /03 /mars /2014 04:41

 

Clara.jpg

Clara Haesaert, 4 maart 2009 (Goudblommeke, Brussel, herdenking Jan de Roek, georganiseerd door het CDR

Gisteren vierde Clara Haesaert haar 90 jaar in Passa Porta te Brussel. Haar tomeloze inzet voor allerlei literaire initiatieven wordt door Frank Hellemans belicht in de geïllustreerde herinneringsbrochure die ter beschikking werd gesteld: Een mooie zomer. Clara Haesaert 90.

frank_hellemans.jpg

Frank Hellemans

Met het tijdschrift De Meridiaan en vooral het roemruchtige centrum Taptoe zette Clara Haesaert in Brussel, samen met Gentil Haesaert en Maurice Wyckaert, de plastische en literaire avant-garde op de kaart. Een halve eeuw lang was zij actief bij de organisatie van De Middagen van de Poëzie, waarvan ze in 1980 voorzitter werd. Ze engageerde zich in de PEN Club, stichtte met Bart Mesotten het Haikoe-centrum Vlaanderen, zette zich met Diapason (1983) in voor vertalers en vertaalbeleid, organiseerde de eerste Jeugdboekenweek die in 1976 leidde tot de stichting van het Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur dat later zou opgaan in de Stichting Lezen. Ze was betrokken bij de oprichting en de organisatie van het schrijfatelier De Derde Mediaan (1994-2008), was medestichter van Het Beschrijf (1998). Bovendien was ze ook betrokken bij de oprichting van de John-Flandersprijs (Averbode, 1972) en van de Anna Bijns-stichting (Antwerpen, 1989), en maakte jarenlang deel uit van de Nationale Vrouwenraad, onder andere als co-voorzitter van de Culturele commissie.

Kortom, Clara was een 'literaire netwerkster van het eerste uur', aldus Frank Hellemans:

'Als powerbroker in het literaire wereldje, heeft Haesaert het onderste uit de kan gehaald. Zij lag mee aan de basis van het rijke Vlaams-Brusselse literaire wereldje dat vandaag met Het Beschrijf en Passa Porta resoluut de internationale kaart heeft getrokken. En zij heeft de Vlaamse jeugdliteratuur de uitstraling bezorgd die ze nu meer dan ooit – ook buiten België – geniet.'

Uiteraard zoomt Frank Hellemans ook in op de poëzie van Clara Haesaert:

'Al wie Clara ontmoet, is gecharmeerd door haar klaterende verschijning en zo komt ook haar poëzie op de lezer af: vol licht en kleur, maar niet zonder weerhaakje. Het is die plotse stemmingswisseling die Haesaerts poëzie een speciaal cachet geeft. Ja, ze omarmt het leven en bezingt zijn ogenblikkelijke verleidingen maar opgepast dus, die sensaties duren slechts even en kantelen dan dikwijls naar een minder voor de hand liggende, mysterieuze betekenis. Haar heldere poëzie leeft bij de gratie van plotse rimpelingen.

Toen ik haar in december 2001 voor Knack interviewde, vertelde ze voluit over wat voor haar de essentie van een goede haikoe was. Ze onthulde daarbij in een adem ook hoe haar eigen poëzie werkt: “Een goede haikoe bevat een zogenaamd haikoemoment, een ogenblik of cesuur waar het gedicht kantelt en waar het kleine uitzicht biedt op het grote. De Japanse grootmeesters wilden door het registreren van een nauwelijks waar te nemen verandering in de natuur iets van het grote verhaal suggereren. In het kleine het grote laten zien: dat is de bedoeling van haikoeschrijvers.” In het kleine het grote laten zien, zo kan je het best Haesaerts “kantelende” poëzie zelf typeren.'

*

Een mooie zomer bevat ook fragmenten memoires van Clara. De ontroerende herinneringen aan haar prille kinderjaren en adolescentie zijn bijzonder lezenswaard – en revelerend. Haar aantekening van 2008 beveel ik ten zeerste aan:

Of het nu een schilder, een schrijver, een beeldhouwer of een componist is, het creatieve werk laat zich niet dwingen in het karkas van een planning. De zuivere aandrang én de realisatie van een creatieve impuls moeten volledig autonoom tot stand kunnen komen.‘

*

Tussen de aanwezigen, o.a. : Sigrid Bousset, Hendrik Carette, Paul Claes, Jan Defreyn, Lydia Deveen-De Pauw, Niki Faes, Frank Hellemans, John Heuzel, Jef Lambrecht, Gonda Lesaffer, Chris Lomme, Jan H. Mysjkin, Willem Persoon, Marc Platel, Relinde Raeymaekers, Annie Reniers, Tony Rombouts, Majo de Saedeleer, Paula Semer, Hedwig Speliers, Lucienne Stassaert, Jan Struelens, Rik van Cauwelaert, Ingrid Vander Veken, Geert van Istendael, Willie Verhegghe, Herwig Verleyen en Hugo Weckx.

Ik was helaas verhinderd, net als Maris Bayar, Frank de Crits en Piet de Groof.

*

De sensuele poëzie van Clara Haesaert werd twee keer gebloemleesd: Spel van vraag en aanbod (Heideland-Orbis, 1970) en Levenslang het vermoeden (Poëziecentrum, 1993). Zij stelde een boek samen met essays over Karel Jonckheere, met verder bijdragen van Jef Geeraerts, Jan de Roek, Erik van Ruysbeek, Paul de Wispelaere, Dirk de Witte en Weverbergh (7 over Karel Jonckheere, Manteau, 1967) en, samen met Daniël Van Ryssel, de bloemlezing Vlaamse dichters over Leningrad (Yang, 1982).

Meer over Clara Haesaert en haar werk:

Corneille HANNOSET, Taptoe, éditions d'Art Laconti, Bruxelles, 1989. Met bijdragen van Tone Brulin, Hugo Claus, Roel D'Haese, Gentil Haesaert, Ivo Michiels, Rob en Maurice Wijckaert.

Mark MAES, 'Levenslange ontmoetingen” en 'Levensschets', in: Clara Haesaert, Levenslang het vermoeden, Gent, Poëziecentrum, 1993, pp. 5-44.

HFJ

http://mededelingen.over-blog.com/article-clara-haesaert-gelukkige-verjaardag-122880894.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche