Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 février 2014 4 27 /02 /février /2014 18:00

 

Cinema Trivia 1

Van Herbert George (H.G.) Wells werden nogal wat boeken verfilmd. De auteur (1866-1946) moet er zelf nog een aantal van hebben gezien. Reeds in 1932 bewerkte Erle C. Kenton Wells The Island of Dr. Moreau tot Island of Lost Souls (met Charles Laughton en Bela Lugosi). Een jaar later kwam The Invisible Man van James Whale (met Claude Rains in de hoofdrol) in de bioscopen. Andere bekende verfilmingen van boeken van Wells zijn natuurlijk The War of the Worlds uit 1953 (van Byron Haskin, met Gene Barry) en The Time Machine uit 1960 (van George Pal, met Rod Taylor).

Een andere Wells-adaptatie, die ik nu voor het eerst zag dankzij YouTube, is Things to Come van William Cameron Menzies. Die werd in 1936 gedraaid in de studio’s van London Films van Alexander Korda. Het is een verbluffende evocatie van de oorlog die nog moest komen. Toen ik het levenslicht zag was die al negen jaar afgelopen, maar als Wells’ verwachting uit was gekomen had ik tot mijn zestiende moeten wachten want in Things to Come is alles in het fictieve Everytown (na oorlog, pest en opstand) pas weer in 1970 normaal.

De decors zijn indrukwekkend. De glazen stad uit het tweede deel van de film, en de lanceerinstallatie voor de eerste raketvlucht naar de maan moeten beslist indruk hebben gemaakt op Edgar Pierre Jacobs, want regelmatig moest ik bij het zien van deze rolprent denken aan sommige albums van Blake & Mortimer. Cameravoering en montage zijn eersteklas!

Cinema-Trivia-2.jpgOnder de acteurs diverse klasbakken als Cedric Hardwicke, Raymond Massey en Ralph Richardson. Hardwicke speelt Theotocopulos, die de verworvenheden van de moderne tijd niet erg ziet zitten: What is this progress? What is the good of all this progress onward and onward? We demand a halt. We demand a rest...an end to progress! Make an end to this progress now! Let this be the last day of the scientific age!maakt hij van zijn hart geen moordkuil. Prima film! Ook H.G. Wells zal destijds beslist zijn ogen uit hebben gekeken. Things to Come is volledig te bekijken op YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=9miSJvuLJ9c

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche