Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
5 mai 2013 7 05 /05 /mai /2013 15:38

 

Kiki-beweegt.jpg

Alice Ernestine Pin (1901-1953) was in het Parijs van begin vorige eeuw een ravissante verschijning, die heel wat contacten had in artistieke kringen. Ze gold in veler ogen als een mooie vrouw, werd talloze malen gefotografeerd door Man Ray, en poseerde voor kunstenaars als Arno Breker, Jean Cocteau, Francis Picabia en Chaïm Soutine. Eerder dan onder haar echte naam stond ze bekend als Kiki de Montparnasse.

Al is ze vooral terug te vinden op foto’s en schilderijen, er bestaat ook een film waarin ze te zien is: L’Étoile de mer werd in 1928 in Parijs gedraaid door haar vriend Man Ray (1890-1976). Een vreemd rolprentje dat geheel in de dadaïstische en surrealistische traditie past, hier indirect gefilmd door diffuus glas of via een spiegel en daar weer door een heldere lens.

L’Étoile de mer is gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Robert Desnos (1900-1945), die aan het eind zelf ook eventjes in beeld is. De vrouw wordt gespeeld door Alice Kiki Pin, de man door André de la Rivière (van wie verder niets bekend is behalve dan dat hij deze rol speelde, zelfs zijn geboorte- en sterfjaar kon ik niet achterhalen).

Zie: http://www.youtube.com/watch?v=V7PQvkYYikU

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche