Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 décembre 2013 3 04 /12 /décembre /2013 21:19

 

Fameuze missers

Al bladerend in Halliwell’s Who’s Who in the Movies lees ik dat Robert Redford nog heel wat beroemder had kunnen zijn dan hij al geworden is omdat hij de hoofdrol afwees in niet minder dan vijf films die klassiekers bleken te worden: Who’s Afraid of Virginia Woolf?, The Graduate, Rosemary’s Baby, Love Story en The Day of the Jackal, rollen waarmee vervolgens Richard Burton, Dustin Hoffman, John Cassavetes, Ryan O’Neal en Edward Fox goede sier maakten. Redford vertolkte dan wel weer Johnny Hooker in The Sting, een rol waarvoor oorspronkelijk Warren Beatty was benaderd.

Er zijn nogal wat sterren die de plank ooit ferm missloegen. Zo had Tom Magnum Selleck geen tijd toen Steven Spielberg hem benaderde voor de rol van….Indiana Jones!

Ook Mel Gibson was niet altijd bij de les. Hij weigerde de rollen van Maximus in Gladiator (waarmee Russel Crowe zich vereeuwigde), Robin Hood in Robin Hood: Prince of Thieves (daar ging Kevin Costner mee aan de haal) en The Terminator in de gelijknamige film (die uiteindelijk werd gespeeld door Arnold Schwarzenegger).

Tom Hanks maakte indruk als en in Forrest Gump, maar hij was daarvoor geen eerste keus: John Travolta en Bill Murray zagen dat project niet zitten.

Net zo iconisch als Gump werd de rol van Catherine die Sharon Stone neerzette in Basic Instinct. Eigenlijk waren daarvoor Julia Roberts en vervolgens Michelle Pfeiffer gevraagd.

Julia Roberts schitterde dan weer wel in Pretty Woman, maar eigenlijk wilde men voor het karakter van Vivian Meg Ryan hebben. Richard Gere, die in dezelfde film Edward vertolkte, was zelfs viérde keuze vermits Sylvester Stallone (ik kan me hem amper voorstellen in die rol), Al Pacino en Christopher Reeve geen interesse hadden.

Andere ‘missers’: Mickey Rourke zag Dead Poets Society niet zitten, waardoor Robin Williams zijn kans greep. Dat deed ook Patrick Swayze in Ghost, waarvoor oorspronkelijk Bruce Willis was benaderd.

Johnny Depp tenslotte dankt zijn fameuze karakter van Jack Sparrow in de Pirates of the Caribbean-cyclus aan het afhaken van Jim Carrey en Christopher Walken.

Om maar te zeggen dat je je plaatsje in de filmgeschiedenis kunt veroveren door desinteresse van collegae…

Bert BEVERS.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche