Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 juin 2013 7 23 /06 /juin /2013 07:00

 

Stop-motionhero.jpg

Vorige maand, op 7 mei om precies te zijn, overleed in Londen Ray Harryhausen. Hij werd net geen 93. Zijn naam doet waarschijnlijk niet bij alle filmliefhebbers veel bellen rinkelen (hij werkte veelal als technicus op de achtergrond), maar zijn werk waarschijnlijk wel. Voordat de mogelijkheden van de computer de animatiemogelijkheden naar nooit vermoede grenzen brachten, was er de ouderwetsche stop-motiontechniek. En daar was Ray Harryhausen een grootmeester in.

Jason-and-the-Argonauts.jpgJason and the Argonauts

Wie in de jaren vijftig, zestig en zeventig van de vorige eeuw op het witte doek Cerberus, een cycloop, een minotaurus, Pegasus, pterodactyli of reuzeninktvissen zag keek tien tegen een naar creaties van Ray Harryhausen. Op YouTubeis een prima compilatie van zijn oeuvre te vinden:

http://www.youtube.com/watch?v=U9kmjW73-v4

The-Seventh-Voyage-Of-Sinbad.jpg

The seventh Voyage of Sinbad

De laatste film waarop hij zijn zo herkenbare stempel drukte was Clash Of The Titans, die alweer uit 1981 dateert. Harryhausen kreeg in 1992 een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre, en terecht. Benieuwd wat de jongere, met de nieuwste technieken opgegroeide, generatie van ’s mans werk vindt. Dat kan ze thuis op de laptop bekijken, maar wellicht doen belangstellenden er verstandig aan de donderdagen 4, 11 en 18 juli in de agenda te noteren. Cinema Zuid aan de Lakenstraat 14 in Antwerpen programmeerde op die data namelijk een kleine Ray Harryhausen-hommage. Op het grote doek worden dan vertoond It Came From Beneath The Sea (1955) en Earth Versus The Flying Saucers (1956), The Seventh Voyage Of Sinbad(1958) en Jason And The Argonauts (1963). Stuk voor stuk B-films, die zonder de inbreng van Harryhausen niet verder zouden zijn geraakt dan een F-status. Cinema Zuid brengt de originele versies, zonder ondertitels. De voorstellingen beginnen telkens om 20.00 uur.

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche