Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 décembre 2012 5 07 /12 /décembre /2012 23:00

 

Poster.jpg

How!” The Silent Enemy is een stomme film uit 1930, de enige die H.P. Carver ooit regisseerde. Maar die begint met een sprekende proloog, een toespraak van opperhoofd Chetoga van de Ojibways (gespeeld door Chief Yellow Robe) over zijn stam. Hoewel talloze strips en westerns ook mijn generatie leerden dat indianen How zeggen, was het toch merkwaardig om een échte indiaan het woord werkelijk te horen bezigen.

Carver draaide The Silent Enemy met heuse Ojibways (die wonen in Canada in het gebied tussen de Atlantische Oceaan en de Hudson Baai), amateuracteurs dus. De film houdt het midden tussen drama en documentaire, en oogt uitermate authentiek. Er zitten – zeker voor die tijd – beeldschone natuuropnamen in van beren, bevers, poema’s, veelvraten en wolven. De rolprent verhaalt van de zware tocht die de door hongersnood getroffen Ojibways ondernemen naar het barre noorden, waar ontelbare kariboes de voedselvoorraad aan kunnen vullen. De hoofdrollen worden behalve door Chief Yellow Robe vervuld door Chief Akawanush (die de snode medicijnman Dagwan speelt), Spotted Elk (Chetoga’s dochter), Cheeka (Chetoga’s zoon, hij speelt zichzelf) en Chief Buffalo Child Long Lance (de jager Baluk).

Reclame.jpg

Wat een fantástische naam: Chief Buffalo Child Long Lance! Of hij écht een amateur was waag ik te betwijfelen want de man stond behalve als acteur te boek als journalist, schrijver en voorvechter voor indianenrechten. Long Lance (1890-1932) zou de zoon van een Blackfoot-opperhoofd geweest zijn (maar sommigen beweerden dat hij een neger was), bleek een briljant student en vocht in de Grote Oorlog in Frankrijk (waar hij twee keer gewond raakte). Hoe dan ook: voor een amateuracteur genoot hij grote bekendheid. Hij werd, in 1931, zelfs ingehuurd om reclame te maken voor sportschoenen…. Een jaar later werd hij in Los Angeles levenloos aangetroffen. Hij zou zichzelf dood hebben geschoten.

Ik zag The Silent Enemy op Arte, in de volledig gerestaureerde versie met de originele tussenteksten. De oorspronkelijke muziek van Massard Kur Zhene was wel vervangen door nieuwe (uit 2012) van Siegfried Friedrich, met opvallend fraaie klanken van violist Serkan Gürkan. Voor wie nieuwsgierig is geraakt: je kunt The Silent Enemy (in delen) vinden op YouTube. Je moet dan wel voor lief nemen dat daar de verbindende teksten verwijderd zijn. Omdat veel Amerikanen ongeletterd zijn, werden de tussentitels verwijderd en vervangen door een bassende uitleggersstem, maar de beelden zijn hetzelfde:

http://www.youtube.com/watch?v=7Sh4UlOrwd4

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche