Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 août 2013 6 10 /08 /août /2013 04:43

De-inspiratie-van-John-Williams-copie-1.png

Wie kent het thema uit de film Jaws (1975) niét? Wie net de sinistere cellostreken hoorde, durft voorlopig het water niet in. Ik ontdekte plots waar componist John Williams het idee voor het thema vandaan haalde, toen ik Destination Tokyo van Delmer Daves uit 1943 zat te bekijken. De film gaat over een raid van de onderzeeër Copperfin op Tokyo

De-Copperfin-copie-1.jpg

De Copperfin

Op zeker moment glipt de u-boot de haven van de Japanse hoofdstad binnen door onder een aantal Japanse kruisers te gaan varen. Die scène wordt ondersteund door klanken die John Williams gehoord móet hebben. Ik zeg niet dat het plagiaat is, maar wat mij betreft vond hij hier, bewust of onbewust (dingen kunnen lang blijven hangen, héél lang), zijn inspiratie. Ik kon de film niet volledig vinden, maar wel een deel. Waarin een stukje van de muzikale sequentie die ik bedoel, al is het zeer kort op 0:20 en 0:21 in dit fragment:

http://www.youtube.com/watch?v=-ctklDsVK3Q

Elders in de film is het wat breder uitgewerkt. Franz Waxman schreef de muziek voor Destination Tokyo. Overigens is John Williams (° 1932) een van de meest gelauwerde filmcomponisten. Hij werd niet minder dan 48 keer genomineerd voor een Oscar, waarmee hij de persoon is met de meeste Oscarnominaties aller tijden! Hij won het begeerde beeldje effectief ook 5 keer. De eerste maal was dat voor Fiddler On The Roof (1971). Daarna veroverde hij er ook een voor Jaws (1975), Star Wars (1977), E.T. – The Extraterrestrial (1982) en Schindler’s List (1993). Ook het bekende Indiana Jones-thema is van zijn hand. Hij is de huiscomponist van Steven Spielberg. Op The Colour Purple na voorzag hij al diens films van muziek.

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche