Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 septembre 2013 4 19 /09 /septembre /2013 16:32

 

Debuut-Leone.jpg

Als ik aan Rory Calhoun (echte naam Francis Timothy Durgin, 1922-1999) denk zie ik hem in een lederen gilet, onder een zwarte hoed, te paard, de revolver grijpklaar op de heup bungelend. Dan denk ik aan heerlijke avonturenwesterns als The Treasure of Pancho Villa (1955, met Gilbert Roland). Vandaag kwam ik al zappend terecht op Action, de Franse filmzender die wel eens iets aardigs heeft (bij Belgacom is dat post 200). En daar bleef ik hangen bij Il Colosso di Rodi uit 1960, met in de hoofdrol van Dario…. Rory Calhoun. Een bekijkenswaardig spektakel, een ouderwetsche ‘sandalenfilm’. Vreemd om Cowboy Calhoun ineens in een tuniekje en blote benen rond te zien lopen. Net zo raar als wanneer je Johnny Weissmuller, Steve Reeves of Gordon Scott in driedelig kostuum rond zou zien kuieren.

Il Colosso di Rodi is overigens niet zó maar een peplum. Neen: het is het debuut van regisseur Sergio Leone, die later – en passant Clint Eastwood tot een ster makend –

school zou maken met spaghettiwesterns als A Fistful Of Dollars, For A Few Dollars More, The Good, The Bad And The Ugly en (vooral!) Once Upon A Time In The West. Films waarin je Rory Calhoun eerder zou verwacht hebben eigenlijk. Deze rolprent oogt indrukwekkend, maar het scenario rommelt wel een beetje. Niet zo verwonderlijk: Sergio Leone mocht het klaarblijkelijk destijds nog niet alleen beheren. De optiteling vermeldt niet minder dan zéven namen: Soggetto e Sceneggiatura: Ennio Roncini, Sergio Leone, Cesare Seccia, Luciano Martino, Ageo Savioli, Luciano Chitarrini en Carlo Gualtiere.

Even nagezocht of de film op het wereldwijde web te vinden is, en jawel hoor:

http://www.youtube.com/watch?v=MpBooNDieMY

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche