Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 février 2014 7 09 /02 /février /2014 12:42

 

Cinema-Trivia---Erich-Maria-Remarque.png

Erich Maria Remarque

Een meesterwerk is beslist Im Westen nichts Neues (1929) van Erich Maria Remarque (1898-1970), meermaals verfilmd als All Quiet On The Western Front. Remarque vocht zelf in de Eerste Wereldoorlog, en werd meerdere keren gewond. Hij wist waarover hij schreef dus.

Minder bekend is dat hij ook een roman schreef die zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelt: Zeit zu Leben und Zeit zu Sterben (1954). Die werd in 1958 verfilmd als A Time to Live and a Time to Die, door Douglas Sirk (1900-1987).

Over deze rolprent zijn heel wat trivia te melden. Dat Douglas Sirk eigenlijk een Deen was bijvoorbeeld, die oorspronkelijk Detlef Sierck heette.

Dat hoofdrolspeler John Gavin (82), die Ernst Gräber vertolkt, onder Ronald Reagan van 1981 tot 1986 Amerikaans ambassadeur in Mexico was en momenteel een gefortuneerd zakenman is.

Dat Keenan Wynn (die de sheriff speelde in Sergio Leone’s Once Upon a Time in the West) er in meespeelt, en Jock Mahoney (die later, toen hij nota bene reeds 41 was, in de huid van Tarzan kroop). Ook aardig te melden dat deze film de eerste is waarin de naam Klaus Kinski (hij speelt een naamloze Gestapo-officier) op een titelrol verscheen.

Cinema-Trivia---Erich-Maria-Remarque-en-John-Gavin.png

Erich Maria Remarque en John Gavin

Maar het meest bijzondere is toch wel dat Erich Maria Remarque (die trouwde met Paulette Goddard (bekend uit onder meer Modern Times en The Great Dictator, en eerder gehuwd geweest met Charles Chaplin en Burgess Meredith) zélf in deze productie als acteur opduikt. Hij speelt de rol van Professor Pohlmann. Het is de enige film waarin hij ooit speelde.

Zeit zu Leben und Zeit zu Sterben is niet zo’n meesterwerk als Im Westen nichts Neues maar een redelijk goeie film. En (in de Duitse versie) volledig te bekijken dankzij YouTube:

http://www.youtube.com/watch?v=LQxN3yEExZ8

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche