Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 juillet 2013 4 18 /07 /juillet /2013 17:26

 

Cinema-Trivia-1.jpg

In 1939 verscheen in The New Yorker  het verhaal The Secret Life Of Walter Mitty van James Thurber (1894-1961). Het werd niet alleen een van de meest gebloemleesde verhalen uit de Amerikaanse literatuur, maar ook verfilmd. In 1947 draaide Norman Z. McLeod de gelijknamige rolprent met als publiekstrekker de destijds in topvorm verkerende Danny Kaye. Walter Mitty is een timide burgermannetje dat in zijn fantasieën echter allerlei heldendaden verricht. Dat levert charmante scènes op.

Cinema-Trivia-2.jpg

Knap overigens hoe McLeod een film van 110 minuten wist te vervaardigen, want Thurber’s verhaal telt amper 6 bladzijden. Ik herinner me de film als bijzonder aangenaam. Geen grootse cinema, maar absoluut de moeite waard. Mijn Halliwell’s Moviegoers Companion noemt het een pleasantly remembered star comedy, en dat lijkt me een accurate omschrijving.

Behalve Kaye (die de titelrol voor zijn rekening neemt) zijn nog wat andere Hollywood-iconen in de film te zien. Zo vertolkt de beeldschone Virginia Mayo Rosalind van Hoorn, Ann Rutherford Gertrude Griswald en Boris Karlof Doctor Hugo Hollingshead.

Thurber liet met deze creatie trouwens een woord na in de Engelse taal: Mitty betekent in het Angelsaksisch sedert de jaren veertig dagdromer. Het adjectief luidt mittyesque.

De BBC zendt The Secret Life Of Walter Mitty donderdag 25 juli uit (BBC 2, 13.10 uur).

Bert BEVERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche