Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 mai 2013 2 21 /05 /mai /2013 18:05

1.JPG Ik heb wel eens gedroomd dat ik, op een rommelmarkt snuisterend in een bak met oude strips, een avontuur van Kuifje vond dat ik nog niet kende. Dat zal er nooit meer van komen vermits Hergé testamentair bepaalde dat zijn geesteskind met hem mee het graf in zou gaan. Behalve de reguliere stripalbums waren er destijds ook wat afgeleide uitgaven. Onder meer boeken die op ‘echte’ Kuifjes leken maar tekst en foto’s bevatten uit twee films. Die las ik nooit, want ‘niet echt’.

De films in kwestie zag ik tot voor kort ook nog nimmer. Waarom? Ik kwam ze gewoon nooit tegen. Eerlijk: met Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies heb ik me waarlijk uitstekend vermaakt. In deze rolprent uit 1961 speelt Jean-Pierre Talbot (° Spa, 1943), een Belg dus, de rol van Kuifje. Regisseur van dienst was Jean-Jacques Vierne. Haddock wordt vertolkt door Georges Wilson (1921-2010), professor Zonnebloem door Georges Loriot. Jansen en Janssen worden op de titelrol merkwaardigerwijze incognito genoemd. Het is een geslaagde onderneming, echt een ‘bewegende strip’.

Ook in Kuifje en de blauwe sinaasappels (in 1964 geregisseerd door Philippe Condroyer) vertolkt Jean-Pierre Talbot Kuifje. In dit avontuur kruipt Juan Bouise in de rol van Archibald Haddock, en Félix Fernández in die van Trifonius Zonnebloem. De acteurs die Jansen en Janssen spelen worden hier wel genoemd: Franky François en André Marié. René Goscinny, een van de mannen achter Astérix, werkte mee aan het script!

Talbot heeft behalve in deze twee films nooit meer in andere gespeeld. De meeste van de acteurs zijn eerder onbekend gebleven. Het verst schopte Georges Wilson het, die rolletjes kreeg in producties van beroemde regisseurs als Richard Dick Lester, Vittorio de Sica, Henri Verneuil en Luchino Visconti. Ook was hij de verteller in Le Cheval d'orgueil een film van Claude Chabrol uit 1980.

Leuk.jpg

Hergé hechtte destijds persoonlijk zijn goedkeuring aan deze bioscoopproducties. Kuifje en de blauwe sinaasappels is naar mijn smaak wel veel minder geslaagd dan Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies. Die is overigens gewoon op YouTube te vinden:

http://www.youtube.com/watch?v=b-v4_JaHUjQ

Bert  BEVERS

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche