Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 février 2013 7 24 /02 /février /2013 22:33

 

Tableau-de-la-troupe-copie-1.JPG

 

 

Tableau de la troupe na de opening van de tentoonstelling Cicatrizado in Kasteel Sorghvliedt in Hoboken. Staand van links naar rechts Albert Hagenaars, Annmarie Sauer, Roger Nupie, Richard Foqué, Hans Mellendijk, Lebuin D’Haese, Marleen de Crée, fotograaf Hartmut De Maertelare, Lucienne Stassaert, Pierre Magis en Ann Van Dessel. Gehurkt Frank De Vos en Bert Bevers. (foto Siti Wahyuningsih)

 

Een zondagochtend met croissants, dampende koffie, poëzie gekaderd in cellomuziek van Bach, geserveerd in een rococo ‘hof van playsantie’ van de hand van bouwmeester Jan Peter van Baurscheit de Jonge, wat moet dat meer zijn? Zelfs een ijskoude sneeuwwind kon daar vandaag 24 februari niet tegenop.

Poëzieduivel doet al, de onvolprezen Frank De Vos weet dat beter als geen ander. Voor het tweede jaar op rij organiseerde hij in zijn thuishaven het poëzie evenement Poëzie in Hoboken. Voor dit tweede luik koos hij het thema cicatrizado, gelittekend. Achttien prachtige zwart-wit foto’s van gelittekende bomen gezien en vastgelegd door het oog van meesterfotograaf Hartmut De Maertelaere vormden voor de 18 uitgenodigde dichters het metaforische beeld voor een gedicht. Dit interdisciplinaire project siert de volgende weken de muren van het Hobokense districtshuis Kasteel Sorghvliedt.

 

In het bijzijn van de districtsvoorzitter en meerdere districtsschepenen werd vanochtend het project ingeleid door Frank De Vos, als steeds in zijn meesterlijk rijke taal en zijn warme stem; het werd ingespeeld door de meer dan getalenteerde celliste Judith Ermert en ingelezen door de aanwezige dichters, Lucienne Stassaert, Hans Mellendijk, Ann Van Dessel, Albert Hagenaars, Marleen de Crée, Richard Foqué, Lebuin D’Haese, Roger Nupie en Bert Bevers.

De gelittekende schors kwam in elk gedicht ‘letterlijk’ tot leven, werd gedicht en verdicht. Het fotografisch beeld dat uit zijn context wordt gehaald en opnieuw beeldend wordt gehercontextualiseerd door middel van het abstracte medium taal. Het is de essentie van poëzie en ook het wonderlijke, krachtige en onweerstaanbare ervan. Cicatrizado is een treffend en beklijvend voorbeeld van de paradoxale symbiose tussen beeldende poëzie en poëtische beelden.

Initiatiefnemer Frank de Vos met de steun van de Hobokense districtsraad moet hiervoor zeer geprezen worden. We kijken dan ook uit naar volgend jaar, naar het derde en afsluitende luik van dit project. Het werpt zijn schaduw duidelijk vooruit. Want schaduw wordt, zoals aangekondigd, het volgende thema.

 

De achttien foto’s samen met de achttien gedichten, waaronder naast de reeds vermelde dichters ook bijdragen van Guy Commerman, Marc Tritsmans, Eric Vandenwyngaerden, Peter Theunynck, Peter Holvoet-Hanssen, Bart Stouten, Xavier Roelens, Paul Rigolle en Frank De Vos, werden door het District Hoboken gebundeld en gedrukt op een oplage van 300 exemplaren. De bundel wordt niet verkocht maar gratis ter beschikking gesteld als een blijvend aandenken. De tentoonstelling zelf is nog te bezoeken tot 24 maart telkens op zaterdag en zondag van 14h00 tot 17h00. Zeer aan te bevelen.

Richard FOQUÉ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche