Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 novembre 2014 3 19 /11 /novembre /2014 13:14

 

Scheirs239.jpg

(c) Jan Scheirs

Uiteraard wordt in het jongste nummer van Mededelingen passend hulde gebracht aan Eric Antonis (Turnhout, 6 juli 1941-Antwerpen, 14 november 2014).

'Eric was een cultuurminnaar pur sang, met een groot hart voor de theaterkunsten, aldus Philip Heylen. Het was voor mij een voorrecht en een grote eer dat ik in 2004 in zijn voetsporen mocht treden. Eric was een atypisch politicus: zo liet hij mij als gemeenteraadslid een jaar lang in zijn schaduw lopen: hij bracht me in contact met alle cultuurmakers en cultuurinstellingen van de stad, vooraleer ik de fakkel mocht overnemen als schepen voor Cultuur. Hij was de beste leermeester die elk beginnend politicus zich zou kunnen dromen. Ik verlies een mentor en een vriend.'

*

Het was aanvankelijk de bedoeling een dossier te publiceren over alle aspecten van “de zaak” Schoenaerts. Waarom? Omdat – afgezien van de anekdotiek – zich een aantal belangrijke principiële vragen stellen. Na de beschikking van de rechter in kort geding werd Stan Lauryssens' boek Schoenaerts (Manteau) uit de rekken gehaald. De zaak wordt nu ten gronde behandeld. Reden te meer om het dossier nu grondig uit te spitten en noodgedwongen in afleveringen te publiceren. Het inleidende deel van dit chronologisch opgevat feuilleton zet al meteen de toon.

*

Dit gezegd zijnde, zowel de op alle gebieden tot in het absurde toe doorgevoerde regelneverij als de toenemende juridisering van de samenleving zijn zonder meer onrustwekkende symptomen van decadentie.

*

Mijn overleden, nog altijd innig gekoesterde vrienden Hubert Lampo en Guy Vaes waren, net als ik, in de ban van het indrukwekkende oeuvre van Jean Ray / John Flanders. En, ja, we waren de enige niet.

Naar aanleiding van het vijftig jaar overlijden van de excentrieke veelschrijver organiseerde de tweetalige 'Jean Ray Vriendenkring' in Gent een colloquium in het theater Tinnenpot. Arnaud Huftier, docent an de universiteit van Valenciennes, had het over 'L'unité double', de twee vormen van horror die Stephen King onderscheidt en die bij Jean Ray allebei voorkomen: die waar het monster concrete vormen aanneemt en die waar het alleen gesuggereerd wordt. Hij had het ook over de onenigheid onder critici of Jean Ray nu een vernieuwende literator was dan wel niets meer dan een clichématige lectuurschrijver. Het bizarre aan die probleemstelling is dat dezelfde verhalen worden aangehaald om het ene dan wel het andere te bewijzen...

Mededelingen-redacteur Guido Lauwaert hield een eigenzinnige causerie over de Gentse grootmeester die geheel beantwoordde aan de wens van de Vriendenkring, en integraal in de rubriek 'Achteruitkijkspiegel' gepubliceerd wordt.

Door de toevalligheden van de actualiteit wordt in de rubriek 'Film' o.m. gefocust op Harry Kümel, die Jean Rays meesterwerk Malpertuis vereeuwigde (met naast een monumentale Orson Welles, o.m. Michel Bouquet, Mathieu Carrière, Jean-Pierre Cassel, Dora van der Groen, Charles Janssens en Jenny van Santvoort).

*

De vaste rubrieken illustreren eens te meer hoezeer het alerte team van uw CDR-Mededelingen, gevoed door uw info, zich onvermoeibaar inzet om de aandacht te vestigen op wat al te vaak ontsnapt (nou ja...) aan de aandacht van de zogenaamde dominante ofte mainstream-media.

*

Wat de waan van de dag betreft, hier alvast een reactie op Facebook (15 november) over de belachelijke Zwarte Piet-polemiek, die na Nederland nu ook België begint te teisteren:

Als we Sint en Piet inruilen voor de Kerstman zijn we dan van dat eindeloze gedoe af? Of krijgen we dan klachten van dikke mannen met een baard en van het rendierenbevrijdingsfront?

De waan van de dag? Zo kunnen we bezig blijven... Als u dat verwacht, dan zullen we u ontgoochelen.

*

Abonnees worden gekoesterd: een aantal bijdragen opgenomen in het tijdschrift Mededelingen van het CDR, verschijnen niét op de blog, zo onder meer het Schoenaerts-dossier (dat in de komende afleveringen vervolgd wordt) zal en Guido Lauwaerts' gedreven lezing over Jean Ray, “Oplichter & Afperser”.

(Info: hfj@skynet.be)

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche