Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
3 mai 2013 5 03 /05 /mai /2013 16:41

 

ToonVanHal-copie-1.jpg

Toon van Hal

De jongste aflevering 208 van Mededelingen van het CDR werd elektronisch verzonden. Normaliter ontvangen de abonnees op de papieren editie hun exemplaar maandag.

Wanneer je “Grammatica Grandonica” googelt dan zie je (onmiddellijk na het overigens niet geactualiseerde lemma in Wikipedia) dat de publicatie op deze blog van het grondige gesprek van Luc Pay met Toon Van Hal over de vondst van die uitermate belangrijke en lang verloren gewaande grammatica, prominent aanwezig is.

Omdat het interview van Luc Pay een voortreffelijke illustratie is van het documenteren en reëvalueren dat we hoog (zij het discreet) in het vaandel dragen, werd die substantiële en doorwrochte bijdrage integraal opgenomen. Voer voor specialisten? Ja en neen. Linguïstische archeologie levert immers een niet te onderschatten bijdrage tot de gemeenschappelijke (cultuur)geschiedenis.

*

In de rubriek “Necrologisch” wordt ere-ambassadeur Bob Lebacq, voorzitter van de raad van bestuur van De Diamanten Kogel, uitvoerig herdacht.

Uitvaart-Bob-Lebacq---04272013-059.JPGBob Mendes, ere-voorzitter van De Diamanten Kogel, groet de asurne

(Foto: Kris Kenis)

*

Lucienne Stassaert vraagt aandacht voor de dichteres Maud Vanhauwaert en bezint zich over romans van Y. M. Dangre, Maarten Inghels en Jeroen Olyslaegers.

*

Claus is vijf jaar geleden overleden en we zullen het geweten hebben. In de rubriek “Door de leesbril bekeken” gaat alvast aandacht naar De plicht van de dichter. Hugo Claus en de politiek.

Ondertussen verscheen op Knack.be een vinnige bespreking van CDR-redacteur Guido Lauwaert, onverbeterlijke beoefenaar van “The Gentle Art of Making Enemies”, waarover meer in de volgende aflevering. Beslist te lezen!

http://www.knack.be/nieuws/boeken/recensies-volwassenen/non-fictie/de-vergeten-vrouwen-van-hugo-claus/article-4000289494102.htm

*

Eerlang focussen we op de dichter Wilfried Adams, medestichter van het Centrum voor Documentatie & Reëvaluatie, ook al vijf jaar geleden overleden.

*

Een elektronisch proefnummer van Mededelingen van het CDR kan aangevraagd worden via mededelingen@lebacq.com

*

Wat deze blog betreft: vorig jaar werden gemiddeld net iets meer dan 5000 unieke bezoekers per maand geteld. In april 2013 waren het er 5223. Goed zo!

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche