Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 juillet 2011 1 04 /07 /juillet /2011 09:11

 

In de vandaag verschenen 178ste editie van de Mededelingen van het CDR reageert Frans Depeuter vinnig op het artikel van Jef Meert over Herman J. Claeys. Hij beschuldigt Meert van 'bewuste leugens'.

*

In het redationeel staat o.m. te lezen:

Over de thans heersende politieke patstelling werd hier bewust gekozen (wellicht tot uw verwondering) voor een periode radiostilte.

Er is nl. gewoon geen 'actualiteit'.

Indien de kwaliteitskranten en de 'boekskens' hun journalistieke opdracht ernstig namen, hielden ze ook radiostilte in plaats van dagelijks futiele berichten en totaal overbodig en aanmatigend commentaar te publiceren.

Wanneer er geen nieuws is – behalve dan het zoveelste steriele dovemansgesprek tussen vermoeide en op elkaar uiteraard uitgekeken zelfgeproclameerde politieke leiders – dan is papierverspilling zonder meer uit den boze.

'Yellow journalism', inderdaad. Uit gemakzucht en vooral uit geheel misplaatste geldingsdrang verlagen ook de zogeheten 'kwaliteits'-media zich tot roddelpers en dragen aldus beslissend bij tot de grondige ondermijning van elke politieke geloofwaardigheid – en van de democratie die ze toch zo sancrosant hoog in het vaandel pretenderen te houden.

De (zacht kritische) column van Frank de Vos gaat over het G1000 manifest waarmee David van Reybroeck en Francesca Vanthielen de democratie een tweede leven willen geven. Hun initiatief kreeg uiteraard veel aandacht van het populaire weekblad Humo (28 juni 2011), dat destijds ook in hoge mate bijdroeg tot het tijdelijke succes van de lijst Rossem – een uitvoerig gemediatiseerde schurk die schaamteloos als rechtzinnige redder des vaderlands opgevoerd werd.

*

Inhoud

Necrologisch

Toon van Overstraeten

Column

Frank DE VOS, De G-spot an dit land en vrouwe Fortuna

Prijs Vrijzinnig humanisme

Guido LAUWAERT en Etienne VERMEESCH

In de marge

Henri-Floris JESPERS, Dagboekbladen

Achteruitkijkspiegel

Frans DEPEUTER, Van de eerste leugen niet gebarsten

*


De online-versie van de Mededelingen ging van start op 26 januari 2008 en mocht sedertdien bogen op 91.602 bezoekers, samen goed voor 184.088 gelezen berichten.

Wie belangstelling heeft voor de integrale PDF- of papieren-editie van de Mededelingen dient contact op te nemen met secretaris-generaal Karin Lebacq:

mededelingen@lebacq.com


Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche