Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
21 avril 2010 3 21 /04 /avril /2010 22:22

De tentoonstelling 'Hommage aan de monochromie' in het Cultuurcentrum Hasselt wordt op zondag 25 april om 15 u geopend door kunstcriticus Daan Rau.

Hommage aan de monochromie is de titel van een werk van  de gerenommeerde kunstenaar Johan Van Geluwe (directeur-conservator en archivaris van het MOM, Museum of Museums), en tevens het uitgangspunt van deze tentoonstelling. Samen met het werk United colors of museums, met vier monochrome vlakken, is dit werk opgenomen in de tentoonstelling.
Volgens Van Dale wordt monochroom als volgt omschreven: “eenkleurig, in een kleur (met schakeringen daarvan) geschilderd.” Monochromie wordt geplaatst tegenover polychromie of veelkleurig.

In de twintigste eeuw, met de opkomst van de abstracte kunst hebben veel kunstenaars geëxperimenteerd met het maken van monochrome schilderkunst. Een van de eersten was de Russische schilder Kazimir Malevich met Het zwarte vierkant en zijn witte doeken nl. witte vierkanten op een witte fond (suprematisme). Vooral in de tweede helft van de vorige eeuw kwam de monochrome schilderkunst op grote schaal voor en ging veelal samen met het verschijnen van de Minimal Art. De Franse kunstenaar Yves Klein werd beroemd om zijn blauwe schilderijen. De monochromie werd in Vlaanderen beoefend door o.m. Jef Verheyen en Dan van Severen.

Naast de beide werken van Johan Van Geluwe is monochroom werk van volgende kunstenaars in de tentoonstelling opgenomen: Marc Angeli, Greet Billet, Johan Boutelegier, Robert Clique, Stijn Cole, Willem Cole, Werner Cuvelier, Bruno Decré, Karel De Meester, Willy De Sauter, Ado Hamelryck, Renaat Ivens, Jus Juchtmans, Nicolas Kozakis, Marcase, Johan Van Geluwe, Philippe Van Snick, Wout Vercammen.

De uitnodiging wordt mij gestuurd door mijn vriend Joostens-kenner Frank Hendrickx. Het staat wel nergens vermeld, maar het lijkt me dus niet vermetel te veronderstellen dat ArteVentuno de/een stuwende kracht is achter die veelbelovende expo (net zoals het destijds het geval was met de boeiende Marcel Mariën-tentoonstelling in het ccha).

(HFJ)

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 27 juni van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 17 u, zaterdag en zondag van 13 tot 17 u. Donderdag 13 en vrijdag 14 mei is de tentoonstelling open van 13 tot 17 uur.

Cultuurcentrum Hasselt, Kunstlaan 5, 3500 Hasselt.

www.ccha.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche