Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 février 2011 5 04 /02 /février /2011 23:31

 

Op zijn weblog in de Franse krant Le Monde stelt de enige Belg die ooit een topfunctie bij de New York Stock Exchange bekleedde de vraag of de financiële crisis van 2011 al begonnen is.

Georges Ugeux, doctor in de rechten en licentiaat economische wetenschappen, was gedurende zeven jaar tot 2003 vice-voorzitter van de beurs van New York. Voordien was hij aan de slag bij Generale Bank, Morgan Stanley en de Generale Bankmaatschappij. In 2009 werd hij door de aandeelhoudersvereniging Deminor en de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) als voorzitter van de Fortisholding naar voren geschoven, maar greep uiteindelijk naast die functie. Momenteel is hij voorzitter en CEO van de New Yorkse zakenbank Galileo Global Advisors. Zijn oordeel is vernietigend:

Het zijn in de eerste plaats de grote bankiers die het geld- en bankwezen verraden hebben. Wat telde waren bonussen en het maximaliseren van hun winst, waarbij hun hoofdopdracht, het dienen van de klanten, de rug werd toegekeerd. Hun overmoed en hebzucht hebben de mythe van de suprematie van de Amerikaanse vrije markt onderuit gehaald. De financiële elite speelde Russische roulette met de economie en het gaat daarbij om niet minder dan witteboordencriminaliteit.

Georges UGEUX, Het verraad van de financiële wereld. Twaalf hervormingen om het vertrouwen te herstellen, Tielt, Lannoo, 2010, 176 p., 19,95 €.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche