Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 mars 2014 7 16 /03 /mars /2014 20:47

 

VanBreedam.JPG

Camiel Van Breedam

'De laatste dag, als het heidens oog vol is' van Camiel Van Breedam staat sinds het najaar van 2010 opgesteld in het Universiteitsforum te Gent. Aldus heeft het environment in het hart zelf van de universitaire gemeenschap een vaste stek gekregen. Het is door de opdrachtgevers en vorige eigenaars, Roger en Constance de Neef, geschonken aan de universiteit en bevindt zich nu rechtover het rectoraat, Sint-Pietersnieuwstraat 33, waar het sinds begin 2014 permanent bezocht kan worden. Het gaat om het ruim acht meter lange, recentelijk aangevulde assemblage van Camiel Van Breedam naar en naast gedichten van Roger de Neef.

Het kunstwerk memoreert op onnavolgbare wijze de slachting van de indianen in Wounded Knee. Tegelijk ontstijgt 'De laatste dag' deze historische anekdotiek. Het artefact vertelt een universeel verhaal dat de toeschouwer tot nadenken stemt. Alle genocides worden aan de kaak gesteld.

NEEFgestorvengetal-copie-1.jpg

Roger M.J. de Neef, Gestorven getal,  Antwerpen, Pink Editions & Productions, 1977

Camiel Van Breedam (°1936) werkte voor dit monumentale assemblagewerk samen met de dichter Roger de Neef (°1941). De gedichtenreeks 'De kleine chirurgie ', later opgenomen in de bundel Gestorven getal (1977), is een 'Ballade van Wounded Knee' en presenteert een beklemmende aanklacht tegen elke volkerenmoord.

Henri-Floris JESPERS

(wordt vervolgd)

http://www.camielvanbreedam.com/nl/

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche