Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
20 décembre 2013 5 20 /12 /décembre /2013 06:25

 

DSC07267.jpg

Marc Legendre

In de Warande te Turnhout reikte minister van Cultuur Joke Schauvliege vorige vrijdag de Bronzen Adhemar uit aan Marc Legendre.

DSC07274.jpg

Astrid en Jan Smet, Ria en Robert Merhottein

Dit festival werd in 1987 opgericht door Jan Smet die reeds beginjaren ’70 gestart was met het tijdschrift Stripgids, het eerste blad dat aandacht gaf aan het Vlaamse beeldverhaal. Hij riep ook de Stripgidsprijs in leven, die nu uitgegroeid is tot de “Bronzen Adhemar”. De organisatie kreeg dit jaar de cultuurprijs 2012-2013 van de Vlaamse Gemeenschap voor de Letteren-Strip”.

De eerste jury bestond uit Willy Vandersteen, Marc Sleen, Frank Ivo van Damme, Manu Manderveld, Cees Coenders (NL) en Jan Smet. In 1983 boetseerde Frank Ivo van Damme het Adhemar beeldje naar de beroemde figuur uit de verhalen van Marc Sleen, om het in brons te laten gieten. De Bronzen Adhemar was geboren. Hoe de Stripgidsprijs en het hiermee gepaard gaande Stripfestival uitgroeide tot een groots evenement kan men nalezen in het boek Bronzen Adhemar, een geschiedenis van het Turnhoutse Stripfestival van Stijn Janssen dat verscheen in 2007. (ISBN 9789078814047)

*

Marc Legendre (1956) kon na zijn studies toegepaste grafiek snel aan het werk als hoofdredacteur van het stripblad Kuifje. In 1983 begon hij in Robbedoes met de razend populaire reeks Biebel. Na succesvolle samenwerking met o.a. Jan Bosschaert verhuisde hij in 1995 naar El Hierro op de Canarische eilanden. Hij begon er ook scenario’s en jeugdboeken te schrijven. In 2005 verscheen Finistère, een striproman voor volwassenen. Hij experimenteerde met grafic novel, o.a. Reynaert de Vos in samenwerking met René Broens. De jury, samengesteld uit Steven Dupré, Jan Bosschaert, Mieke De Loof, Johan De Moor, Ilke Froyen, Anja Goyens, Walter Pauli, Lieve Scheers en Koen Van Rompaey loofde Marc Legendre om

'de integriteit van zijn zoektocht naar steeds nieuwe uitdrukkingsvormen, vrij van commerciële drijfveren, waarbij hij steeds vaker de raakvlakken tussen beeldverhaal en literatuur verkent.'

Nic Balthazar, presentator van de avond sprak met Koen Clement (WPG uitgevers) en Alexis Dragonetti (Ballon Media). Hier werden verbluffende cijfers genoemd: er zijn in het voorbije jaar 1600 strips verschenen! Het is dus onmogelijk om dit allemaal te lezen.

Roland Grossey vertelde over zijn werk aan de biografie van striptekenaar Bob de Moor Johan en Stefaan, twee van de vijf kinderen van de tekenaar werden geïnterviewd.

Joke VAN DEN BRANDT

DSC07326.jpg

Striptekenaars Marcel Rouffa en Jeff Broeckx

DSC07333.jpg

Frank Ivo van Damme en Zara (Klaas Storme), cartoonist De Standaard en Knack

DSC07385.jpg

Walter van den Broeck

DSC07340.jpg

Roland Grossey en René Broens

DSC07334.jpg

Eric Vos, burgemeester van Turnhout, en Joke van den Brandt

 

Fotoreportage: Frank Ivo van Damme

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche