Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 décembre 2010 1 27 /12 /décembre /2010 18:14

 

Vannacht schreef ik hier dat ik eerstdaags de jongste aflevering verwacht van de Nieuwsbrief van de Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode. En ja hoor, vandaag trof ik ze in de bus, samen met een aflevering van Wetenschappelijk tijdingen  en van De Auteur.

IvA2.jpgIn de Nieuwsbrief IVA richt prof. dr. Marcel Janssens zijn aandacht op het gedicht 'Lezende “De Vlaschaard”' uit de bundel Het land der mensen (1962): “Het gedicht lijkt me eerder als huldeblijk aan Stijn Streuvels dan wel 'Lezende de Vlaschaard' te zijn tot stand gekomen. Maar het is en blijft welgekomen.”

Aan de hand van het gedicht 'De tronken' uit de bundel Daar is maar één land dat mijn land kan zijn (1983) wijst Christina Guirlande op de belangrijke plaats die bomen in het leven en werk van Van Wilderode hadden (dat geldt nota bene ook voor Erik van Ruysbeek).

De documentaire varianteneditie van De Moerbeitoppen ruischten (1943) heeft mij om allerlei redenen veel leesgenot verschaft. Zo'n Fundgrube! Impliciet geeft editeur Edward Vanhoutte ook een magistrale kritische les in teksteditie, die in de volgende aflevering van de Nieuwsbrief toegelicht zal worden.

WT4.jpgIn het laatste nummer van de lopende jaargang van Wt (Wetenschappelijke tijdingen) schetst Etienne Verhoeyen een beeld van een geheime groep (Sondergruppe Student, genaamd naar de beroemde generaal Kurt Student) die betrokken was bij de voorbereiding (1939-1940) van de Militärverwaltung in België en waarover nog niet eerder gepubliceerd werd.

De samenstelling en werkzaamheden van de groep laten goed de diverse netwerken zien die voor de Duitse inval hun tentakels uitstaken naar België en Nederland en elk op hun manier belangstelling hadden voor de Flamenfrage.

De repressie van het activisme na de Eerste Wereldoorlog werd al door meerdere historici behandeld, echter zonder te steunen, aldus Jos Monballyu,

op 'de bron bij uitstek' voor het beschrijven van deze repressie, zijnde de gerechtelijke archieven van de verschillende instanties die deze strafrechtelijke repressie na de Eerste Wereldoorlog uitoefenden.

De studie van Monballyu vult die leemte aan. Onder de titel 'Het uur van de vergelding' handelt hij over de Vlaamse activisten voor de krijgsraad van het Groot Hoofdkwartier van het Leger (23 januari tot 30 juni 1919).

De jezuïet Jozef Van Opdenbosch (1892-1944), “een boegbeeld van het integraal-katholieke Vlaams-nationalisme in het interbellum” wordt door Christian de Borchgrave bedacht met een verhelderende monografie.

Ook het recente verleden komt aan bod. Frank Seberechts staat stil bij een brief van Jef François aan Leo Poppe over de oppositie rondom het Egmontpact en de ontstaansomstandigheden van het Vlaams Blok.

deAUTEUR.jpgGust van Brussel en Willem M. Roggeman staan centraal in het decembernummer van De Auteur, het tijdschrift van de Vereniging van Vlaamse Letterkundigen.

HFJ

Nieuwsbrief Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode, viermaandelijks tijdschrift, jg. 15, nr. 3, december 2010, januari, februari, maart 2011, ill.

Beatrijs van Craenenbroeck, Wezelsebaan 250, 2900 Schoten.

Wetenschappelijke tijdingen, driemaandelijks tijdschrift uitgegeven door het ADVN, jg. 69, nr. 4, december 2010.

ADVN, Lange Leemstraat 26, 2018 Antwerpen.

De Auteur, driemaandelijks tijdschrift, december 2010, ill.

Ferre Denis, Sporthalplein 201, 2610 Wilrijk.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche