Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 février 2012 4 23 /02 /février /2012 23:35

 

Gisteren werd het vierde cahier van het Paul van Ostaijen Genootschap in het Letterenhuis te Antwerpen voorgesteld: Uwen lekkeren zoon heeft ook het geluk gehad van te kunnen fluiten en uittejouwen.

CahierPVO.jpg

Matthijs de Ridder, architect van de reeks (in samenwerking met de onmisbare An Blommaert), gaf er nu de voorkeur aan geen brieven van of aan, maar brieven óver de dichter te publiceren. Als icoon van de Vlaamse literatuur is Van Ostaijen thans haast onaantastbaar, zodat het nagenoeg onmogelijk is om een onbevooroordeelde mening te vormen over de dichter van Het eerste boek van Schmoll. 'Dat is echter nadrukkelijk ons probleem', aldus Matthijs de Ridder. Daarom koos hij voor brieven die vaak een heel openhartig, caleidoscopisch beeld geven van wat tijdgenoten nu eigenlijk van Van Ostaijen vonden.

In haar welkomstwoord wees Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis, niet alleen op de uitzonderlijke rijkdom van de collectie brieven en manuscripten van Van Ostaijen die door het AMVC bewaard worden, maar ook op de recente publicatie van het verzameld proza van Kurt Köhler, voorbeeldig bezorgd door Matthijs de Ridder en Liesbeth Vantorre.

KurtK.jpg

Kurt KÖHLER, Verzameld proza. Bezorgd door Matthijs DE RIDDER en

Liesbeth VANTORRE, Antwerpen, Academic & Scientific Publishers, Letterenhuispublicaties 13, 303 p., ill.

In zijn gevatte (en geestige) inleiding wees Rik van Cauwelaert, directeur van Knack, nadrukkelijk op de beslissende invloed van de gebroeders Floris en Oskar Jespers op hun jongere vriend. Hij bewandelt daarbij een boeiende denkpiste, die al te zeer geïgnoreerd werd (en wordt) door de academische Van Ostaijen-studie die zich concentreert op de analyse van de teksten van de dichter, zonder daarom de nodige kennis in huis te hebben wat betreft de plastische kunsten.

Meer in de volgende editie (nr. 190) van de Mededelingen van het CDR.

De presentatie werd afgesloten met een declamatorisch en muzikaal optreden van leerlingen van het Regina Pacis Hove.

Eens te meer wist het Paul van Ostaijen Genootschap heel wat belangstellenden te mobiliseren om de presentatie van dit vierde cahier bij te wonen. Tussen de aanwezigen, o.m.: de kleinkinderen van Stan van Ostaijen, mr. Dirk Rochtus, voorzitter van het GVO en zijn team, Manu van der Aa, Guido Lauwaert, Dirk Rochtus (de dichter), notaris Luc Rochtus, Marc Somers, Yves T'Sjoen, mr. Valère Vereecke, Manu Waegemans.

Henri-Floris JESPERS

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-25037100.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-paul-van-ostaijen-en-wies-moens-52056673.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-correspondentie-paul-van-ostaijen-wies-moens-51720476.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-paul-van-ostaijen-in-de-zwarte-panter-84316286.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-floris-jespers-aan-paul-van-ostaijen-ge-zijt-in-1925-aan-t-leven-84110867.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-21012402.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-18578159.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-35520253.html

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche