Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 décembre 2014 2 16 /12 /décembre /2014 21:22

 

LPBoon.jpg

L. P. Boon

In aflevering 238 van de Mededelingen van het CDR (20 oktober 2014) werd de publicatie gesignaleerd van het laatste nummer van het tijdschrift Boelvaar Poef. De “gewezen redactieleden” van het tijdschrift maakten bekend dat ze zorg gingen dragen voor de voortzetting van de uitgave van de 'Boontjes' die LPB van eind 1959 tot en met januari 1978 vrijwel dagelijks schreef voor het dagblad Vooruit. De uitgave in boekvorm werd begin deze eeuw door uitgeverij Houtekiet gestaakt, nadat de subsidie van het Vlaams Fonds voor de Letteren wegviel. De laatste uitgebrachte bundel bevat de Boontjes van 1967. Het Louis Paul Boon Genootschap “hoopt” eind 2014 het deel te presenteren met de Boontjes uit 1968. Het is nu zover: aan de acht reeds verschenen delen (1959-1967) wordt nu het negende deel toegevoegd.

De Boontjes  vormen een oeverloze rivier van rond de 7.000 bladzijden, een gestage meanderende stroom van dagelijkse overpeinzingen over Boons leven en werk.

Het Boon Genootschap neemt de uitgave van de resterende delen op zich omdat de Boontjes  het enige nog nooit uitgebrachte volumineuze deel van Boons oeuvre vormen. Ze behoren absoluut tot het literaire erfgoed van het Nederlandstalige gebied.

De voortzetting van de reeks verschijnt op volstrekt identieke wijze als de voorgaande acht delen bij Houtekiet. In opdracht van het Genootschap brengen Uitgever Roelants [voorheen de Oude Mol] te Nijmegen en de Stichting Isengrimus te Utrecht jaarlijks een band uit met verantwoording onder leiding van Jos Muijres, Boonkenner en universitair docent bij de Opleiding Nederlands aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

De band Boontjes 1968 werd gelanceerd op zaterdag 13 december in Aalst, waar Boon werd geboren en het grootste deel van zijn leven heeft gewoond.

Net als in het tijdschrift Mededelingen van het CDR, werd ook op deze blog in de loop der jaren ruim aandacht besteed aan LPB (het volstaat zijn naam in te tikken in de rubriek “recherche”, column rechts, om een volledig overzicht te krijgen).

Hierbij alvast de link naar de post van 4 november 2012:

http://mededelingen.over-blog.com/article-boelvaar-poef-en-louis-paul-boon-genootschap-112083986.html

Louis Paul Boon: Boontjes 1968, band IX
Samenstelling en redactie: Jos Muijres, Gerard Raat en Elisabeth Salverda
ISBN: 978-90-815805-2-6
Uitgave: Roelants [voorheen de Oude Mol] - Nijmegen en Stichting Isengrimus –Utrecht
415 pag., gebonden, linnen met stofomslag, boekhandelsprijs 27,50 €

Distributie Nederland en België: Centraal Boekhuis

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche