Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 décembre 2009 2 22 /12 /décembre /2009 03:01

Boelvaar.jpg

Omslagillustratie: Portret van Hugo Claus door Cobi van Hulst

Jos Muyres bezint zich over de beeldvorming van Boon dertig jaar na zijn overlijden. Hij heeft de indruk dat de aandacht zich vooral concentreert op bijzaken, terwijl die in de eerste plaats zou moeten uitgaan naar het literaire werk van de schrijver en de harde waarheden die daarin worden uitgedragen. In een gefingeerd gesprek met Jeanneke de Wolf laat Pol Hoste de in 2005 overleden weduwe van Boon flink van leer trekken tegen allerlei verhalen die over Boon de ronde doen.

Een belangrijk deel van de jongste aflevering van Boelvaar Poef is gewijd aan het werk van Hugo Claus, voor wie Boon grote bewondering koesterde.

Gerard Raat gaat uitvoerig in op de roman De hondsdagen (1952): ontstaan en uitgave; korte inhoudsweergave; thematiek; thematische relevantie van een aantal verwijzingen; verteltechniek en tot slot een korte schets van de verdere ontwikkeling van Claus. Jos Muyres focust op Het verdriet van België, “Claus' magnum opus”. Ad Beukering van het Nijmeegse Vrijdagtheater probeert een antwoord te geven op de vraag wat Claus heeft gefascineerd in de Franse ridder Gilles de Rais (1404-1440), die zo'n 120 kinderen misbruikte en vermoordde. Willem M. Roggeman bespreekt de activiteiten van Claus en Boon op het gebied van de beeldende kunst. Eén verschil springt onmiddellijk in het oog: veel meer dan Boon was Claus betrokken bij de contemporaine beeldende kunst.

In een gesprek met Olivier Scheir haalt de Gentse advocaat Piet van Eeckhaut treffende herinneringen aan zijn bijzondere vriendschap met Boon op.

 

Boelvaar Poef, jg. 9, nr. 2/3, september 2009, 128 p., ill., 8,50 €. ISSN: 1377-4980.

Boelvaar Poef wordt ten behoeve van het L.P. Boon Genootschap uitgegeven door de Stichting Isengrinus, Utrecht. Secretariaat: Geert Goeman, J.V. Biesbroeckstraat 26, B 9050 Gentbrugge.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche