Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
4 novembre 2012 7 04 /11 /novembre /2012 09:40

 

LPBboelvaar.jpg

Boelvaar Poef, het tijdschrift van het Louis Paul Boon Genootschap, werd hier bij herhaling onder de aandacht gebracht. De redactie heeft een aantal schrijvers uit Nederland en België uitgenodigd op hun wijze te reageren op werk en persoon van Boon. Hun inzendingen werden samengebracht in het boek De eerste eeuw van Boon, dat tevens als dubbelnummer van het tijdschrift geldt en waarmee de lopende jaargang wordt afgesloten. Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van LPB krijgt de lezer aldus qua vorm, teneur en inhoud heel uiteenlopende berichten te lezen van Robert Anker (°1946), Johan De Boose (°1962), Stefaan Van den Bremt (°1941), Paul Claes (°1943), Piet Gerbrandy (°1958), Kristien Hemmerechts (°1955), Guido Van Heulendonk (°1951), Peter Holvoet-Hanssen (°1960), Leen Huet (°1966), Geert Van Istendael (°1947), Bart Koubaa (°1968), Bob van Laerhoven (°1953), Monika Van Paemel (°1945), Joseph Pearce (°1951), Christophe Vekeman (°1972), Eriek Verpale (°1952) en Victor Vroomkoning (°1938). De bijdragen van Koen Peeters (°1959), Kamiel Vanhole (1954-2008) en Annelies Verbeke (°1976) werden al eerder gepubliceerd. Het is onmogelijk hier dieper in te gaan op die qua aanpak, vorm en teneur heel gevarieerde bijdragen.

Wat blijft mij bij, nu het boek zijn plaats al gevonden heeft in mijn fenomenale bibliotheek? De gedichten van Johan De Boose en Peter Holvoet-Hanssen, Piet Gerbrandy's essayistische benadering van de Fenomenale Feminateek, het creatieve proza van Bart Koubaa, Bob van Laerhoven en Christophe Vekeman, de erudiete, pasticherende bijdrage van Paul Claes, de uitvoerige en openhartige bijdrage van Eriek Verpale (waarin de onvermijdelijke Kristien Hemmerechts bij herhaling op de korrel genomen wordt).

Wat mij wel meteen opvalt is de afwezigheid van jongere auteurs. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers is dan ook 65+. In dezelfde optiek verneem ik van Robert Anker dat van De Kapellekensbaan,verschenen in 1953, er op dit moment slechts 143.000 exemplaren verkocht werden. Hij is trouwens van oordeel dat

het gegeven dat schrijvers na hun dood steeds sneller in vergetelheid raken (zie bijvoorbeeld de nu al tanende aandacht voor Reve, Wolkers en Hermans), ook Boon heeft getroffen. Het is evident dat De Kapellekensbaan thuis hoort in een geheel ander paradigma dan waarin nu wordt geschreven […].

*

Het boekwerk wordt geïllustreerd met boeiende voorstudies voor een portret van LPB door Paul Van Gysegem (eerder al verschenen in Boelvaar Poef) en met pregnant werk van Walter Kerkhofs, docent grafiek aan de Fachhochschule in Hamburg, met LPB als inspiratiebron.

De eerste eeuw van Boon verscheen onder redactie van Jos Muyres, Gerard F.H. Raat en Betty Salverda.

*

In een begeleidend schrijven (de dato 25 oktober) aan de abonnees delen Wim Dijkstra en Luc Geeroms, voorzitters ad interim van het Louis Paul Boon Genootschap dat de uitgave van De eerste eeuw van Boon 'kon plaatsvinden door de combinatie van de financiële middelen voor Boelvaar en ondersteunende bijdragen van de stad Aalst en de provincie Oost-Vlaanderen'.

*

Pour la petite histoire”: het viel mij ook op dat Willem M. Roggeman niet langer in het colofon figureert. In de voorbije jaren publiceerde hij bijdragen in elke aflevering van Boelvaar Poef.

Per 1 september heeft hij “tussentijds ontslag genomen” als voorzitter van het LPB- Genootschap. Ik citeer hier verbatim een 'officiële' mededeling van het Genootschap:

Naar aanleiding van een verschil van mening in de redactie van Boelvaar Poef heeft hij daar ook als voorzitter van het Genootschap consequenties aan verbonden. Het bestuur van het Genootschap betreurt dit omdat er geen conflict binnen het bestuur was en is en het bestuur onderling zijn vertrouwen heeft uitgesproken. Om de grote verdiensten van Willem te eren hoopt het bestuur dat er in de naaste toekomst de gelegenheid zal zijn om van hem op een ledenbijeenkomst of anderszins op gepaste wijze afscheid te nemen.

Hopelijk zullen die verschillen van mening en het feit dat het LPB-Genootschap financieel in zwaar weer verkeert, geen nadelige gevolgen hebben voor de verdere verschijning van Boelvaar Poef.

HFJ

Boelvaar Poef, tijdschrift van het Louis Paul Boon Genootschap, oktober 2012, geb., ill., 192 p. Jaarabonnement: 45 €, te storten op bankrekening B36 068 2004947 81. Los nummer:10 €. Dubbelnummer: 12,50 €.

Secretariaat: John Jacobs, Martelaerenstraat 143; B 1800 Peutie.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche