Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
23 novembre 2012 5 23 /11 /novembre /2012 08:03

 

ZachtLawijd11drie.jpg

Eergisteren viel de jongste aflevering van Zacht Lawijd  in de bus. Op de cover: vier redacteurs van Restant. V.l.n.r. Jotie T'Hooft, Luk de Vos, Hedwig Speliers en Jan Uyttendaele.

Bij herhaling heb ik er hier zonder enig voorbehoud op gewezen dat al wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Nederlandse en Vlaamse literatuur zonder meer aangewezen op Zacht Lawijd.

In elke aflevering brengt het (zorgvuldig uitgegeven) tijdschrift telkens opnieuw boeiende, zorgvuldig gedocumenteerd en bovendien meestal onthullende bijdragen.

In de jongste aflevering buigt Eke Brems (°1971) zich over de de briefwisseling van twee intellectuele vrouwen aan het einde van de negentiende eeuw, Hilda Ram en Marie Elisabeth Belpaire. Twee schrijvers waar het wel stil over geworden is, Jan Greshoff en Etienne Leroux, worden treffend opgeroepen door J.C. Kannmeyer (1939-2011). Stijn van Clooster (°1974) neemt de receptie van de poëzie van Maurice Gilliams onder de loep en Jan Stuyck (°1971) vraagt terecht aandacht voor het constructivistische maar niet minder sprankelende experimentele werk van de onvolprezen Mark Insingel (nota bene bijzonder gewaardeerd door Gilliams, dat kan ik alleszins bevestigen).

De bijdrage van Tjerk Noordraven (°1987) over Jotie T'Hooft was wel dé verrassing. Ik wist nl. niet dat cult-dichter Jotie T'Hooft zich ook gemanifesteerd heeft als Charles-Louis D'Haene...

*

Meer in een volgende aflevering van het tijdschrift Mededelingen van het CDR...

Henri-Floris JESPERS


Zacht Lawijd, literair-historisch tijdschrift, jg. XI, nr. 3 [juli-augustus-september 2012], 119 p., ill. Los nummer: 9 €.

Abonnement voor een jaargang (4 nrs.): 30 €. Opgave van abonnementen bij de administratie:

België:

Garant Uitgevers, Somersstraat 13-15, B-2018 Antwerpen. E: uitgeverij@garant.be.

Nederland:

info@letterkundigmuseum.nl

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche