Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
27 septembre 2013 5 27 /09 /septembre /2013 21:18

 

Bob-Mendes.jpg

Bloed, zweet en tranen, de nieuwe roman van Bob Mendes (°1928), erevoorzitter van de stichting De Diamanten Kogel, ligt sinds een paar dagen in de boekhandel. Ook nu gaat het om een mix van feiten en fictie. In Mendes' boeken traden de jongste jaren autobiografische elementen alsmaar duidelijker op de voorgrond, vooral dan wat betreft de lotgevallen van zijn familie tijdens de bezettingsjaren. De schrijver werd zich ook gaandeweg scherper bewust van zijn Joodse roots. Bloed, zweet en tranen confronteerde Mendes met pijnlijke herinneringen aan die periode die hem als prille tiener markeerde. In een gesprek met Peter Briers (Gazet van Antwerpen, 23 september) onderstreept de veelzijdige romancier:

Het is gebaseerd op mijn herinneringen aan de bombardementen en de jarenlange ellende die we als familie moesten doorstaan. Een echte biografie zou nog dramatischer geweest zijn. Het genre vraagt dat ik ook had moeten schrijven wat ik in die tijd zelf heb gedaan. Maar daar wilde ik niet aan beginnen. Tijdens het schrijven zelf kan je de eigen gevoelens nog enigszins onderdrukken. Het technische aspect haalt de bovenhand. Pas toen het boek klaar was, werd ik er erg emotioneel van. Je schrijft de herinneringen niet van je af, integendeel, je haalt ze opnieuw dichterbij.

Bob Mendes heeft tweemaal de Gouden Strop (1993, 1997) en éénmaal de Diamanten Kogel (2004) gekregen.

*

Dror Mishani is redacteur van fictie en vertaalde misdaadverhalen bij de Israëlische uitgever Keter Books. De verdwenen zoon is zijn eerste roman, en meteen ook de eerste in een serie over politie-inspecteur Avraham Avraham.

De zestienjarige Ofer verdwijnt op weg naar school in een voorstad van Tel Aviv. Politie-inspecteur Avraham Avraham begint een routineonderzoek, maar raakt gaandeweg steeds verder van de waarheid verwijderd... De verdwenen zoon werd door The New York Times geprezen als 'een stevige brain teaser en een beklijvend psychologisch portret'.
De uitgever onderstreept dat het debuut van Mishani een spannende pageturner is, waarin een treffend beeld wordt geschetst van het kleinstedelijke leven in Tel Aviv en de spanningen in Israël. Met Avraham Avraham schiep de auteur een onvergetelijk personage, dat met middelmatige capaciteiten uitzonderlijke daden weet te stellen.

Henri-Floris JESPERS

 

Bob MENDES, Bloed, zweet en tranen, Antwerpen, Manteau, 367 p., 17,99 €

Dror MISHANI, De verdwenen zoon, De Bezige Bij Antwerpen, 2013, 226 p., 15,95 €

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche