Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 septembre 2011 7 18 /09 /septembre /2011 06:40

 

TerugkeerHeerser.jpg

België is gezegend met een regering van lopende zaken onder premierschap van een keurige nogal kleurloze gewezen auditeur bij het Rekenhof. Een regering van beheerders. Nog nooit zo rustig geweest. De verkopers van bedruk papier die zich met journalistieke veren tooien zien zich dus noodgedwongen verplicht de minste scheet in een (formatie)fles tot orkaan uit te roepen.

In het land van de flamboyante cavaliere is het ook al altijd business as usual geweest. Althans wat de maffia betreft.

Bij Lebowski Publishers verscheen De terugkeer van de Heerser (een evidente allusie op Machiavelli's Principe) van Roberto Scarpinato en Saverio Lodato. Dit boek is het portret van magistraat Roberto Scarpinato (°1952) die deel uitmaakte van de antimaffiapool samen met Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, allebei vermoord. Hij is waarlijk een fenomeen, niet alleen als bestrijder van de misdaad, maar eerst en vooral als de man die senator Giulio Andreotti (7 maal president, 22 maal minister) achter de tralies kreeg voor zijn banden met de georganiseerde misdaad. Saverio Lodato schrijft voor de krant l'Unità.

Scarpinato trekt een radicale conclusie: de Italiaanse economische en politieke machten zijn zo onlosmakelijk verbonden met de wereld van de georganiseerde misdaad dat een scheidslijn nauwelijks te trekken is. Hij schenkt bovendien aandacht aan de rol van de intellectuelen, de morele code die door de heersende klasse is opgelegd en allerlei dwarsverbanden.

Scarpinato en Lodato zien de maffia als het winnende criminele model in het derde millennium. Lezen! Doen, zou Tom Lanoye zeggen.

Roberto SCARPINATO & Saverio LODATO, De terugkeer van de Heerser, Amsterdam, Lebowski Publishers, 2010, 352 p., 19,90 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche