Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 avril 2012 4 19 /04 /avril /2012 09:51

 

Montal.jpg

Ook teruggevonden: Patience de l'été van Robert Montal (Bruxelles, éditions du Verseau, 1965, 52 p.) Acht verzen uit die bundel bleven decennia in mijn geheugen hangen:


C'était aux bouches de l'Escaut

Dans une vieille cité vide

Qui épinglait le ciel humide

Aux mâts pourris de ses bateaux.

 

Il me disait : Ne pleure pas,

Demain la mer aura notre âge,

Nous livrerons à notre rage

Tous les pays que tu voudras.

*

Robert Montal had mijn bundel Textes (1963) gelezen en stuurde mij op 21 november 1965 (zoals uit de complimenteuze opdracht blijkt) een exemplaar van Patience de l'été op, dat om welke redenen ook verdwaalde tussen een aantal Nederlandse bundels uit dezelfde periode.

Robert Montal (pseudoniem van Robert Frickx, 21 januari 1927- 6 februari 1998) publiceerde een zestal dichtbundels en een tiental prozawerken die vaak raakpunten vertonen met (ruwweg) het magisch-realisme. Hij was doctor in de romaanse filologie en leraar in Brussel. Vanaf 1969 doceerde hij aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij een paar jaar later ordinarius werd. Zijn essayistisch en wetenschappelijk verscheen onder zijn echte naam. Hij publiceerde over Gérard de Nerval, Arthur Rimbaud, Lautréamont en Ionesco. Bovendien gaf hij een stevige impuls aan de destijds toch wel op academisch vlak stiefmoederlijk behandelde studie en geschiedenis van de Fransbelgische literatuur. Hij was betrokken bij de samenstelling van een aantal encyclopedische werken. In 1992 werd Franz Hellens ou le Temps dépassé gepubliceerd door de Académie royale de Langue et de Littérature françaises, die hem op 12 juni 1993 verkoos als opvolger van Joseph Hanse.

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche