Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 avril 2012 3 18 /04 /avril /2012 10:00

 

NodierFOUS.jpg

Charles NODIER, Bibliographie des Fous. De quelques livres excentriques, Paris, aux éditions des Cendres, 2001, 29 p. Édition ornée d'un collage d'André Stas. Tirage limité à huit cents exemplaires.

Het zijn vaak dunne of klein formaat boeken die in een bibliotheek hun weg kwijtraken. Zo verging het met de herdruk van Bibliographie des Fous (1835), het essay van Charles Nodier dat zowat aan de basis ligt van de studie van het boeiende fenomeen 'fou littéraire'.

Het oeuvre van Charles Nodier (1780-1844) is zogoed als verdwenen in de krochten van de collectieve amnesie. Hij wordt nog wel vermeld als animator van het 'literaire salon' dat de doorbraak van de romantiek in Frankrijk bewerkstelligde: 'Le Cénacle'. Victor Hugo, Alfred de Musset en Sainte-Beuve hebben grootmoedig zijn beslissende invloed erkend, Alexandre Dumas borstelde een beklijvend portret van de charismatische, zowel literair als natuurwetenschappelijk veelzijdige Nodier.

André Blavier, dignitaris van het Collège de 'Pataphysique, wees mij lang geleden op het baanbrekende aspect van het essay van Nodier, maar ik las het pas zowat tien jaar geleden. En nu heb ik het opnieuw in handen. Het kleine, dunne boekje staat nu broederlijk naast de monumentale studie van André Blavier: Les Fous Littéraires, édition nouvelle, revue, corrigée et considérablement augmentée, Paris, aux Éditions des Cendres, 2000, 1147 p.

Over Blavier en zijn adembenemend naslagwerk, cf. Ed SCHILDERS, Vergeten boeken. Literaire curiosa en rariora, boekenvrienden en bibliomanen, Amsterdam, Loeb, W&L Boeken, 1986, 388 p.; pp. 80-115. Hij komt ook ruim ter sprake in mijn essay 'Klinkers en kleur : de woorden en de dingen' (Mededelingen van het CDR, nr. 105, 20 november 2007, pp. 11-19).

Op deze blog, o.m. :

http://caira.over-blog.com/article-31506714.html

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche