Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 avril 2012 1 16 /04 /avril /2012 10:00

 

KreatiefGenese.jpg

Kreatief, jg. 20; nr. 4/5, december 1986


De herschikking van een bibliotheek van meer dan tienduizenden boekdelen biedt (relatieve) voor- en nadelen. Bedoeling is dat je in de toekomst niet langer te lang (of tevergeefs...) moet zoeken naar een boek dat je toevallig of niet nodig hebt. Nadeel is dat je onweerstaanbaar verleid wordt tot (al was het maar diagonaal) herlezen. Waardoor de herschikking eens te meer vertraagd of uitgesteld wordt...

Bij het ordenen van mijn meterslange rijen tijdschriften (in de loop der jaren grotendeels alfabetisch maar helaas ook wel kriskras chronologisch verzameld) tref ik een lijvig nummer van Kreatief, 'De genese van een dichterschap'.

Die meer dan een kwarteeuw oude aflevering, verschenen in december 1986, is nog altijd actueel. Niet alleen mijn intieme vrienden Nic van Bruggen (1938-1991) en Hendrik Carette (°1946), maar ook mijn vriendin en een tijdlang schutsvrouw Clara Haesaert (°1924), maar ook talrijke weggenoten komen er revelerend aan het woord. Dat was ook de tijd dat Dirk van Bastelaere en Erik Spinoy nog niet geheel beneveld waren door een pseudo-wetenschappelijk jargon dat niemand met gezond verstand begrijpt, maar dat al te vaak in academische kringen als rookgordijn fungeert om de eigen onwetendheid te verbergen.

Hoofdredacteur Lionel Deflo (°1940) tekende voor die bijzondere aflevering van Kreatief. In het begin van de jaren zeventig stelde hij de meermaals herdrukte (vandaag totaal vergeten) bloemlezing Nieuw-realistische poëzie in Vlaanderen samen. In 1985 verschenen zijn verzamelde opstellen bij Manteau, de uitgeverij waar hij kortstondig de directie van waarnam.

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche