Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
12 avril 2012 4 12 /04 /avril /2012 10:00

 

HoeydonckBanana-copie-1.jpg

Paul VAN HOEYDONCK, Goden & astronauten, Kapellen (Bos), Banana Press, 1972, 225 p.

 

Op de maan bevindt zich een werk van de destijds vermaarde Antwerpse kunstenaar Paul van Hoeydonck (°1925). Dat haalde toen terecht de wereldpers. Vandaag is Van Hoeydonck blijkbaar verzonken in de collectieve amnesie.

Het was op Cape Kennedy, op 2 juni 1971, dat Van Hoeydonck de bemanning ontmoette van Apollo 15, tijdens de voorbereidingen voor de lancering op 26 juli. Geïnspireerd door dit contact, schiep hij een kleine figuur en stuurde die naar de bemanning: col. David R. Scott, major Alfred M. Worden en lt. col. James B. Irwin.

Op 21 juli stierven drie Russische kosmonauten in hun capsule tijdens de terugkeer naar de aarde. Deze tragedie bracht de bemanning van Apollo 15 ertoe de NASA haar wens mee te delen Van Hoeydoncks beeldje op de maan te plaatsen, als herdenkingsmonument gewijd aan de veertien astronauten en kosmonauten die gestorven zijn in dienst van de exploratie van de ruimte. Zij noemden het beeldje Fallen Astronaut. Samen met een herdenkingsplaat, plaatste bevelhebber Scott het beeldhouwwerk in een kleine krater op Hadley Base op de maan. Hij nam toen, op 2 augustus 1971, de officiële NASA-foto.

Goden & astronauten verscheen bij Banana Press, een naamloze vennootschap gecontroleerd door de bijzonder succesrijke zakenman, uitgever en artistiek creatieve Walter Beckers (°1929), briefwisselend lid van Pink Poets. Walter heeft al te zeer vergeten bijdragen geleverd tot de concrete en visuele poëzie, alsook tot art-mail.

De toevallige herontdekking van dit (eerlijk gezegd vergeten) boek activeerde mijn geheugen. Ik werd opnieuw frontaal geconfronteerd met het indrukwekkende oeuvre van een destijds internationaal gewaardeerde en nu om totaal onbegrijpelijke redenen vergeten kunstenaar, waar ik in de jaren zestig en zeventig gemoedelijk mee omging. Ik koester ook een kameraadschappelijke herinnering aan Walter Beckers, van wie ik een aantal merkwaardige publicaties en brieven bewaar. Maar dat is een ander verhaal.

Henri-Floris JESPERS

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche