Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
25 octobre 2014 6 25 /10 /octobre /2014 16:10

 

Peter-Benoit.png

Op vrijdag 31 oktober vindt in de Sint-Joriskerk aan het Mechelseplein te Antwerpen een concert plaats met muziek van François-Joseph Fétis en diens leerling Peter Benoit. In een eerste deel wordt de Plechtige Optocht, de ouverture tot het Drama Christi, van Peter Benoit (1834-1901) gebracht. Deze compositie werd door hem geschreven in 1871 ter gelegenheid van de inwijding van de reeks muurschilderingen van Guffens en Swerts in de Sint-Joriskerk.

Francois-Joseph-Fetis.pngIn een tweede deel wordt de Messe de Requiem van Joseph-François Fétis (1784-1871) uitgevoerd. Dit monumentale stuk werd op 24 oktober 1850 gecreëerd op een rouwplechtigheid voor koningin Louise-Marie d'Orléans, de echtgenote van Leopold I. Louise-Marie was op 9 augustus 1832 gehuwd met de eerste Belgische koning, de 22 jaar oudere Leopold I, maar ze zou op 11 oktober 1850 in Oostende overlijden aan de gevolgen van tuberculose. Ze was toen pas 38 jaar oud. Louise-Marie werd op 17 oktober begraven in de Onze-Lieve-Vrouwekapel in Laken en toen werd een eerste - onvoltooide - versie van dit stuk gebracht. Nog een week later, op 24 oktober, was er dan in de Sint-Goedelekathedraal in Brussel een officiële service funèbre en het is bij die gelegenheid dat de dodenmis van Fétis voor het eerst uitgevoerd werd in zijn definitieve en huidig gekende versie.

Het concert in de Sint-Joriskerk wordt uitgevoerd door het Metropolis Symfonie Orkest; het Metropolis Koor; het Arenbergkoor Leuven; de sopraan Anne Cambier; de alt Inez Carsauw; de tenor Mauricio Villanueva Espinosa; de bariton Joris Stroobants en de orgelist Erwin Van Bogaert. De dirigent is Jaak Gregoor. Het concert begint om 20.00 uur.

Toegangskaarten aan de prijs van €15 kunnen telefonisch in voorverkoop besteld worden bij Johan Vercoutere op het nummer 0497 21 48 31.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche