Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 novembre 2013 4 28 /11 /novembre /2013 03:23

 

 

Peter Kuijt is niet bijster enthousiast over de werking van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM), zo blijkt uit zijn column van 27 november op De Spanningsblog.

Het GNM heeft een overeenkomst afgesloten met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) over de organisatie van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. De uitvoering ervan ligt in handen van de CPNB die alvast – zonder er ruchtbaarheid aan te geven – het reglement hier en daar gewijzigd heeft. De belangrijkste aanpassing is dat uitgevers per in te zenden titel 160 euro moeten ophoesten. Van de uitgever van het winnende boek wordt een donatie van 1600 euro verwacht.

'Het lijkt in deze barre tijden niet de meest verstandige maatregel. Kleine uitgevers, die elke euro drie keer moeten omdraaien en daarna nog een keer, worden gedwongen op de stoel van de jury te gaan zitten en een selectie te maken uit de in te zenden titels, aldus Peter Kuijt.'

Ik wil hier toch graag aan toevoegen dat grote uitgevers ook al op de stoel van de jury gaan zitten, waarbij het allerminst ondenkbaar is dat de selectie van hun inzendingen (mede) bepaald zal worden in functie van de eigen marketingsstrategie.

Het GNM-bestuur onderstreept dat de thrillerprijzen nu zijn 'veilig gesteld' en Esther Scholten, 'Hoofd afdeling Denken bij de CPNB', is van oordeel dat een financiële bijdrage nu eenmaal hoort 'bij de professionaliseringsslag die is ingezet'. Daarentegen heeft alvast een uitgever laten weten een boycot te overwegen, en icoon Tomas Ross, nu ruim een kwart eeuw geleden bedenker van de Gouden Strop, stelt dat het bestuur van het GNM zich compleet overbodig heeft gemaakt door 'het paradepaardje weg te geven'.

Meer op: http://spannings.blogspot.be/2013/11/hoenderhok-en-soep-column-2013.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+blogspot/eTUxS+%28De+Spanningsblog%29

Het GNM (in het Engels 'Dutch and Flemish Crime Writers Association', jawel) is aangesloten bij de Asociación Internacional de Escritores Policiacos - International Association of Crime Writers(AIEP-IACW). Het telt nu een honderdtal leden, waarvan de meesten van hen 'gewone leden' zijn, dat wil zeggen: misdaadauteurs (waaronder een handvol Vlaamse schrijvers). Ruim een derde zijn de 'geassocieerde leden: uitgevers van misdaadliteratuur en journalisten en publicisten op het gebied van misdaadliteratuur.

*

Het Genootschap van Vlaamse Misdaadauteurs (GVM) kende een bewogen geschiedenis (het lemma op Wikipedia is hopeloos onzorgvuldig zo niet ronduit bewust tendentieus). Wat er ook van zij, het GVM is nu al enkele jaren geleden roemloos ontbonden.

Het was op initiatief van het GVM, destijds onder voorzitterschap van tweevoudig Gouden Strop-winnaar Bob Mendes, dat de stichting/vzw De Diamanten Kogel (DDK) tot stand kwam. De jury van DDK, die sinds 2002 jaarlijks toegekend werd, was van bij de aanvang geheel onafhankelijk van het GVM. De jammerlijke teloorgang van het GVM had dus geen enkele invloed op de jaarlijkse uitreiking van DDK.

Ik ben niet alleen statutair voorzitter van de jury, maar ook lid van de raad van bestuur van de vzw/stichting DDK. In die laatste hoedanigheid ben ik mijn collega's en de sponsor van de prijs, mijn verre vriend Serge Muller, dankbaar dat zij de onafhankelijkheid van de prijs te allen tijde prioritair stelden – wat uiteraard geen enkele vorm van opbouwende samenwerking uitsluit. Dat was de wil van Bob Mendes, en ik had dit nooit waar kunnen maken zonder de onvoorwaardelijke steun van mijn collega's juryleden. Wij zijn onafhankelijk, blijven onafhankelijk en laten ons niet verleiden door de verlokkelijke waan van de dag. De Nederlandse toestanden, terecht gehekeld door Peter Kuijt, zullen bij ons nooit navolging krijgen.

Het bestaan of niet van een genootschap misdaadauteurs is daarbij totaal te verwaarlozen. Het gaat ons louter om de kwaliteit van de publicaties. Punt.

*

Betalen om te mogen inzenden ? Exra doneren voor een bekroning.? Je houdt het niet voor mogelijk! Niet België maar Nederland is een surrealistisch land...

*

Vrijdagavond vernemen we nu wie het benijdenswaardige trofee van Wim Delvoye ontvangt en voortaan deel uitmaakt van het selecte gezelschap van de boksbeugeldragers.

Zie: http://mededelingen.over-blog.com/article-diamanten-kogel-belgie-nederland-121058555.html

Dit gezegd zijnde, een nominatie staat mijns inziens gelijk met een bekroning.

Henri-Floris JESPERS

www.diamantenkogel.be

https://www.facebook.com/DiamantenKogel

www.mededelingen.over-blog.com

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche