Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
6 juin 2014 5 06 /06 /juin /2014 02:12

 

ADVN.jpg

Zo luidt de titel van de voordracht die Ine Van inthout op vrijdag 20 juni  houdt in het ADVN te Antwerpen.

De meeste studies over het thema 'België en het Derde Rijk' onderzoeken de periode van de Tweede Wereldoorlog vanuit Belgisch perspectief. Ze bestuderen de militaire operaties, de impact van de bezetting op het politieke, economische, culturele en dagdagelijkse leven, de verschillende vormen van collaboratie en verzet, de deportaties.

In het lopende onderzoek van Ine Van linthout wordt de focus verschoven naar het Derde Rijk tijdens de twaalf jaar van zijn bestaan (1933-1945). Centraal staat de vraag wat er in nazi-Duitsland achter de schermen van de ministeries, in de propagandarichtlijnen en in het publieke discours over België werd gezegd. Er wordt gekeken naar de correspondentie, notities en verslagen van politieke instanties. Er wordt onderzocht met welke directieven, aanbevelingen en censuurmaatregelen gepoogd werd het discours over België te reguleren. Ten slotte wordt nagegaan wat de Duitse bevolking daadwerkelijk over België te lezen, te horen en te zien kreeg in de vorm van boeken, pers- en radioberichten, films, tentoonstellingen en andere activiteiten. De lezing licht enkele cases uit het reeds gevonden materiaal.

Ine Van linthout is Germaniste van opleiding. Ze doctoreerde aan de Berlijnse Humboldtuniversiteit en de Universiteit Antwerpen over de rol van het boekmedium voor de nazi-propagandapolitiek. Haar dissertatie verscheen in 2011 bij de Gruyter. Momenteel is ze onder meer als postdoc-onderzoeker verbonden aan de vakgroep geschiedenis van de Ugent.

*

De voordracht vindt plaats op 20 juni in de leeszaalvan het ADVN (Lange Leemstraat 26, 2018 Antwerpen) en start om 14u30. Nadien is er een facultatieve rondleiding in het ADVN.

Bent u geïnteresseerd? Inschrijven kan langs publiekswerking@advn.be.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche