Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
18 décembre 2012 2 18 /12 /décembre /2012 15:04

 

MichielsDEAUTEUR.jpg

In de jongste, rijkelijk geïllustreerde aflevering van De Auteur, het driemaandelijkse tijdschrift van de VVL (Vereniging van Vlaamse Letterkundigen), staat het overlijden van Ivo Michiels centraal. Voorzitter Tony Rombouts, die zowel literaire als familiale banden heeft met Ivo Michiels, was op de begrafenis in Le Barroux aanwezig en bundelde in De Auteur de teksten die als eerbetoon tijdens de kerkdienst of op de begraafplaats gelezen werden door Hugo Bousset, Sigrid Bousset, Stefan Hertmans, Suzanne Holtzer, Peter Verhelst en Eleonore Verheyen.

Het werd een merkwaardige uitvaart aangezien ongeveer 90 % van de aanwezigen inwoners van La Barroux waren en alle teksten in het Nederlands gelezen werden. De omstaanders keken piëteitsvol en zwijgzaam toe, maar begrepen geen woord van wat er werd gezegd. Tot slot heeft daarom dichter Dirk Christiaens, vriend en sinds jaren een nabije buur van Ivo, op het kerkhof in het Frans gesproken.

De dichters Inge Braeckman en Gerd Segers waren aanwezig, maar vertegenwoordigers van de Stad Antwerpen, het Provinciebestuur, het Ministerie van Cultuur, het Vlaams Fonds voor de Letteren, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde schitterden door afwezigheid.

VRT-journalist Lukas de Vos wilde graag een verslag maken voor de openbare omroep, maar zijn werkgever heeft dat “om dienstredenen” geweigerd. Hij publiceert in De Auteur een gedegen “grafschrift voor Ivo Michiels”.

De Vlaamse vertegenwoordiging in de Belgische ambassade te Parijs telt een zestal leden. Niemand te bespeuren in Le Barroux....

*

Meer over De Auteur en Ivo Michiels in een volgende post en in een volgende aflevering van de Mededelingen van het C.D.R.

Henri-Floris JESPERS

 

De Auteur, driemaandelijks tijdschrift, december 2012, 24 p., ill. De Auteur is een ledenblad. Hopelijk kunnen exemplaren besteld worden bij Ferre Denis, Sporthalplein 201, B 2610 Wilrijk. Doen!

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche