Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 février 2011 2 08 /02 /février /2011 19:33

 

'De liefde is een doorwaadbare plek waar je plots in verdrinken kan. Maar moerassen zijn geurig, moerassen trekken leven aan in de schemering, moerassen zijn de schoonheid van de verlatenheid, op een snijpunt van angst en wedergeboorte.'

*

De nieuwe dichtbundel van Bart Stouten, Tussen dood en herleven, werd opgedeeld in twee cycli: 'Uurboek' en 'Sonate van de dood'. De eerste cyclus vormt een dagboek; elk gedicht staat voor een uur van de dag. 'Sonate van de dood' werd geschreven in de stijl van een filmscenario. Zoals Bart Stouten zelf zegt, is het een 'bundel met sporen van dood in het leven'. Gecomponeerd om ooit te eindigen, zingt het leven hier. De rust tussen de tonen is het wit dat de woorden scheidt, voorwaarde voor hun bestaan. Beide cycli bieden een brede waaier aan thema's. Vorm en inhoud worden één geheel, waarbinnen een veelheid van stijlen wordt geïntegreerd.

Bart Stouten (°Sint-Truiden, 19 september 1956) is licentiaat vertaler. Hij was werkzaam bij het RUCA te Antwerpen als copywriter. In 1990 werd hij bij Radio 1 aangesteld als producent bij de Dienst Hoorspelen. Hij heeft er de Beckett-hoorspelen vertaald en gerealiseerd in een Nederlandse versie, alsmede hoorspelreeksen van o.m. Harold Pinter, Peter Handke en Tom Stoppard. Hij presenteert top cultuurradiozender Klara 'De Tuin van Eden' (van maandag tot en met donderdag tussen 10 en 20 u) en 'Stouten' op Zondag.

Bart Stouten publiceerde vier dichtbundels: Sapporo blues (2002), De wijsheid van de wind (2004), Happy Christmas, Happy New York (2006) en Een Boek van Tijd (2009). Als prozaïst debuteerde Bart Stouten, die zich als Zen-boeddhist affirmeert, met een spiritueel dagboek, Het ware Eden(2009).

'Hoe meer sommige mensen weten, hoe stiller ze worden, hoe angstvalliger ze die kennis voor zichzelf houden, en bewaken als een kostbare relikwie, waarvoor hun geest het gedroomde schrijn is.'

*

Tussen dood en herleven wordt zondag 20 februari om 15 u voorgesteld in het MuHKA, Leuvenstraat 32 te 2000 Antwerpen. Frans Boenders leidt in, Bart Stouten leest voor, luitist Floris De Rycker verzorgt de muzikale intermezzi en uitgever Leo Peeraer overhandigt het eerste exemplaar.

Bart STOUTEN, Het ware Eden, Averbode, Altiora, 2009, 160 p., 15,25 €.

Bart STOUTEN, Tussen dood en herleven, Leuven, uitgeverij P, 2011, 64 p., 16 €.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche