Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
10 avril 2014 4 10 /04 /avril /2014 02:39

 

JeroenO.jpg

De 64e Arkprijs van het Vrije Woord is toegekend aan Jeroen Olyslaegers. De jury bekroont met deze keuze het oprechte maatschappelijke engagement in woorden en initiatieven van de laureaat.

Olyslaeghers gebruikt het publieke forum om schrijnende maatschappelijke toestanden aan de kaak te stellen en met die stellingname tegen de mainstream in te gaan.

Zo heeft hij projecten opgezet om honger en armoede in onze welvaartstaat aan te klagen. Daarenboven heeft hij een eigen literaire stem ontwikkeld, waaruit maatschappelijke betrokkenheid en empathie voor de mindergegoeden spreekt.

Olyslaegers begon bij het documentatiecentrum Louis Paul Boon, maar zette zich al snel af tegen de academische wereld. Hij schreef ettelijke, vaak gecontesteerde stukken voor Nederlandse en Vlaamse theatergezelschappen. In 2002 richtte hij het Multimediacollectief "Glamor is Undead" op, in 2007 schreef hij het scenario voor de anti-koningsfilm van Harry Kümel, "Eendracht Maakt Macht". VAF weigerde een toelage voor die film.

Olyslaeghers is ook actief in de plastische kunsten, de film, en de politieke columns. Hij schreef voor Humo, en Klara, en nu nog in De Morgen.

Olyslaeghers is 47, en is op dit ogenblik op tournee met Joost Vandecasteele, met de performance "Geletterde Mensen".

De Arkrpijs wordt uitgereikt op woensdag 28 mei 2014 om 18.30 u. in Galerie De Zwarte Panter, Hoogstraat 70, Antwerpen.

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche