Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 juin 2014 1 16 /06 /juin /2014 19:59

 

Antwerpen-14-18-Duo-lezing-HFJ-ROCHTUS---085.jpeg

Naar aanleiding van het herdenkingsjaar 2014, organiseert het Vredescentrum maandelijks een lezing over Antwerpen tijdens WO I. In de mooie zaal van het Sint Bernarduscentrum (het voormalige bisschoppelijk paleis) kwamen gisteren onder ruime belangstelling prof. dr. Dirk Rochtus en Henri-Floris Jespers aan het woord.

Antwerpen-14-18-Duo-lezing-HFJ-ROCHTUS---033.jpeg

Dirk Rochtus schetste de context waarin de Duitse visie over ‘Kultur und Zivilisation’ en de ‘Ideen von 1914’ zich ontwikkelden en hoe zich dat alles vertaalde in het beleid van de Duitse overheid tegenover Vlaanderen.

HFJduo5.jpeg

Henri-Floris Jespers ging in op het culturele leven in de lamgelegde metropool, waarbij hij zich beperkte tot schilderkunst, toneel en literatuur.

Antwerpen-14-18-Duo-lezing-HFJ-ROCHTUS---097.jpeg

Tot slot werd onder moderatorschap van prof. dr. Annick Schramme overgegaan tot de dialoog met het bijzonder aandachtige publiek. Ook daarbij werd door beide sprekers een aantal cliché's en misvattingen doorgeprikt.

Antwerpen-14-18-Duo-lezing-HFJ-ROCHTUS---094.jpeg

Onder de aanwezigen: prof. em. dr. Christian Berg, René Broens, Sven Christhansson, Mieke De Loof, Rina Stevenin, Patricia Van Goel Dejean, Guy van Turnhout Hellemans en Sylvain Wagenaar.

Fotoreportage: © Jan Scheirs.

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche