Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
25 février 2014 2 25 /02 /février /2014 15:00

 

IVA14.jpg

De Nieuwsbrief van IVA (Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode) is nu aan de negentiende jaargang. In de jongste aflevering formuleert Patrick Lateur een aantal behartenswaardige suggesties:

Voor de nabije toekomst lijkt me een bloemlezing met een strenge selectie van honderd gedichten een noodzaak, en voor die uitgelezen bloemen lijkt het Poëziecentrum de aangewezen uitgever. Tegelijk zouden jonge onderzoekers of masterstudenten zich over het werk van Van Wilderode moeten buigen. Men zou zich kunnen afvragen of er met een regelmaat stukken uit het archief – ik denk aan passages uit de dagboeken – openbaar kunnen worden gemaakt.

Zodoende worden bouwstenen aangeleverd 'voor een biografie die er toch zou moeten komen over een vijf à tien jaar'. Er is in het verleden daartoe al een aanzet gegeven door Willem Persoon (1977), Fred de Swert (1977), Lieve en Rom Duprez (1985) en Rudolf van de Perre (1988).

Intussen zijn de eisen van het biografische genre grondig veranderd en zijn er ten onzent belangrijke biografen zoals o.m. Joris Van Parys, Manu Van der Aa, Peter Theunynck die zich aan zo'n titanenwerk kunnen zetten. Wat een titanenwerk wordt het, gezien de grote betrokkenheid van Anton van Wilderode in de culturele, maatschappelijke en religieuze wereld van zijn tijd.

Titanenwerk, ook gezien de veelzijdigheid van Van Wilderode.

*

Het mag dan zo zijn dat Van Wilderode 'de experimentele en modernistische poëzie van de jaren vijftig grotendeels aan zich heeft laten voorbijgaan', maar dat zijn

onderwijs in de literatuur aanstekelijk én vruchtbaar was, bewijst het feit dat onder zijn oud-leerlingen belangrijke namen uit onze hedendaagse literatuur voorkomen […] Allen huldigen zij een totaal andere poëtica dan Van Wilderode, maar hun gedrevenheid vonden zij bij een bezielende oud-leraar.

In dat verband verwijst Lateur ook terecht naar De dubbelfluit, een gecommentarieerde bloemlezing uit de Nederlandse literatuur:

Het handboek hield dertig jaar stand en wordt vandaag hier en daar nog geconsulteerd door leerkrachten die houden van een uitdaging. Wel stiekem, want van hogerhand afgeraden wegens veel te interessant en te moeilijk.

*

Het is nu de opdracht van de IVA en haar dynamische secretaris-generaal Beatrijs van Craenenbroeck concreet bij te dragen tot de concrete invulling van Lateurs suggesties.

Henri-Floris JESPERS

 

Nieuwsbrief, viermaandelijks tijdschrift van de IVA, XIX, 1, jan., feb., maart, april 2014.

Redactie: Beatrijs van Craenenbroeck, Wezelsebaan 250, B 2900 Schoten.

 

Over Anton van Wilderode, zie o.m. de blogs van 3 september en 27 december 2010:

http://mededelingen.over-blog.com/article-nieuwe-editie-de-moerbeitoppen-ruischten-van-anton-van-wilderode-56415850.html

 

http://mededelingen.over-blog.com/article-yuste-anton-van-wilderode-en-marc-quaghebeur-63774925.html

Partager cet article

Repost 0
Published by CDR-Mededelingen
commenter cet article

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche