Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
17 septembre 2013 2 17 /09 /septembre /2013 00:17

 

IVAseptember13.jpg

De altijd rijkelijk geïllustreerde Nieuwsbrief van de nu al 19 jaar actieve IVA (Internationale Vriendenkring Anton van Wilderode) is echt meer dan een ledenblad. In de zomeraflevering brengt initiatiefnemer en algemeen secretaris Beatrijs van Craenendonck hulde aan medestichter prof. dr. Marcel Janssens (28 februari 1932 – 11 juli 2013). Christina Guirlande focust op het gedicht 'Rondeel in de zomer' (uit Er is maar één land dat mijn land kan zijn, Lannoo, 1983). De Nieuwsbrief bevat verder de homilie uitgesproken door Aad Eerland tijdens de eucharistie ter herdenking van Anton van Wilderode (1918-1988) op 28 juni. Henri-Floris Jespers memoreert Bart Mesotten o. praem. (19 maart 1923-23 november 2012).

*

Vijftien jaar na Van Wilderodes overlijden hangt de openbare bibliotheek van Sint-Niklaas, in samenwerking met enkele stedelijke diensten en particuliere organisaties, een veelzijdig portret op van deze Wase dichter bij uitstek. Dat gebeurt aan de hand van een tentoonstelling, lezingen en literaire wandelingen.

De tentoonstelling in de Bib van Sint-Niklaas wordt geopend op 28 september te 16 uur. Op 6 oktober praten oud-leerlingen Dirk van Bastelaere (°1960) en Erik Spinoy (°1960) een ochtend lang over de invloed van de bevlogen en begeesterende leraar-dichter. (Foyer Stadsschouwburg Sint-Niklaas, 10u30).

In de conferentiezaal van de bibliotheek vinden vier lezingen plaats, telkens om 20 u.

10 oktober: prof. Dirk De Geest spreekt over de plaats van Van Wilderode in de toenmalige Nederlandstalige literatuur en in het huidige postmoderne tijdperk.

24 oktober: Beatrijs van Craenenbroeck en Luc Van den Brande situeren Van Wilderode over de grens, een relaas over vertalingen, internationale samenwerkingen met universiteiten, bibliotheken, ambassades, literaire verenigingen e.d.m. Componist Jan Van Landeghem brengt een creatie die samen met violiste Jenny Spanoghe wordt uitgevoerd.

7 november: Onder het motto 'In de palm van mijn hand schreef ik Vlaanderen mijn land', spreekt Guido Moons, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, over de plaats van het Vlaams geëngageerde gedicht in het werk van Van Wilderode – een verhaal van consequente inzet en roeien tegen de stroom in.

21 november: 'Reizen op versvoeten', een reflectie van Hildegard Coupé die de (reis)dagboeken van haar oom van naald tot draad uitploos.

Telkens opnieuw stel je bij Van Wilderode de beweging vast tussen dichter & verder, tussen de Vlaamse grond en het in harmonie treden met een wijdere wereld.

HFJ

Nieuwsbrief van de IVA, viermaandelijks tijdschrift, 18de jg., nr. 2, aug., sep., okt., nov. 2013, 23 p., ill. Redactie: Beatrijs van Craenenbroeck, Wezelsebaan 250, 2900 Schoten.

DichterVerder.jpg'Dichter & Verder': Meer informatie, fraaie brochure van de Bib Sint-Niklaas, H. Heymanplein 3, 9100 Sint-Niklaas.

http://bib.sint-niklaas.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

U
I have never seen pre-cut tube pan liners but wouldn’t have the room for them even if I did stumble upon them.
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche