Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 septembre 2010 3 08 /09 /septembre /2010 23:29

 

'Venus d'ailleurs', een jonge uitgever van artist's editions gevestigd in Nîmes, publiceert Appels de lumière cachée, teksten van Annie Reniers en tekeningen van Christian van Haesendonck. Het boek telt 36 pagina's op bouffant papier, 80 gr., de grootte is 15 x 10 cm en het wordt op 333 exemplaren gedrukt.

De boekpresentatie vindt plaats op zaterdag 25 september e.k., vanaf 18u30, in kunstboekhandel Librairie St-Hubert, Koningsgalerij 2, 1000 Brussel. Tegelijk is er in de Librairie een cinéma-concert door de jeugdige Brusselse jazzcomponist Yann Lecollaire en een opening van een tentoonstelling van zeer mooie collages door Yves Reynier, een kunstenaar verbonden aan deze uitgeverij. 

'Venus d'ailleurs' is van 18 september tot 8 oktober te gast in de Librairie St-Hubert. De publicatie Appels de lumière cachée wordt tijdens deze drie weken durende residentie te koop aangeboden tegen een interessante prijs van slechts 7 €.

Vorig jaar verscheen bij dezelfde uitgever Isi nr. 0, een portfolio met 14 tekeningen op Centaure van Christian Van Haesendonck, gepresenteerd in de Parijse Halle Saint Pierre, “Musée d'Art brut, Art singulier, Art Populaire”.

Christian Van Haesendonck is docent kunstgeschiedenis aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. In Mededelingen van het CDR (nr. 99 de dato 15 augustus 2007) publiceerde hij een gesprek met de kunstenares en galeriehoudster Céline Tertre.

*

Annie Reniers studeerde Germaanse filologie en filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel, alwaar ze later docent esthetica en problematiek van de hedendaagse kunstgeschiedenis werd. Van 1965 tot 1977 verbleef ze in Rome. Ze debuteerde in 1964 met de dichtbundel Het ogenblik. In 1976 ontving Reniers voor Nieuwe geboorte de Hugues C. Pernathprijs. Aan het merendeel van haar gedichten, waarin een hoge mate van abstractie waarneembaar is, ligt een filosofische thematiek ten grondslag, zoals de existentiële problematiek van zijn en tijd, het zoeken naar eenheid in een spectrum van tegengestelde en onverenigbaar lijkende krachten zoals heden en verleden, subject en object.

Naast poëzie publiceerde ze ook filosofische essays en doet ze vertaalwerk. Annie Reniers schrijft overigens ook in het Frans.


Over Annie Reniers:

Willem M. ROGEMAN, Bij nader inzien. Van Achterberg tot weverbergh, [Antwerpen], De Galge, 1976, pp. 122-124.

Willem M. ROGGEMAN, 'Gesprek met Annie Reniers', in: De Vlaamse Gids, jg. 61, nr. 5, september-oktober 1977, pp. 5-13.

Henri-Floris JESPERS, 'Vluchtige aantekeningen voor een hommage aan Annie Reniers', in: De Vlaamse Gids, jg. 61, nr. 5, september-oktober 1977, pp. 23-25.

Over Christian Van Haesendonck:

'Randgevallen. Aan de kant gezette stoelen, beeld geworden', in: Nieuwzuid, driemaandelijkse discursieve machine voor cultuurkritiek en amusement, jg. 7 (2007) nr. 25 (oktober).

Voor uitgebreide info, zie: www.hanstheys.be

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche