Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
28 juillet 2012 6 28 /07 /juillet /2012 03:52

 

Zuurvrij22

Onder de titel 'Modern Brugs engagement' wijdt Els Dejonghe een boeiende bijdrage aan de kunstkring 'Raaklijn', in 1956 opgericht door Paul de Wispelaere. De kern van 'Raaklijn' bestond verder uit Fernand Traen, Gaby Gyselen, Jan van Damme, Herman Sabbe, Jan van der Hoeven en Gilbert Swimberghe – een merkwaardige pleiade. Niet alleen de dichters rond De Tafelronde hielden er lezingen, maar ook Hugo Claus en Michel Seuphor. De kring hield op te bestaan in 1963. De enige band met de nog steeds bestaande onafhankelijke boekhandel Raaklijn in Brugge is dat de oprichter van die boekhandel, Jean Darthet, in 1961 toestemming aan de kunstkring vroeg – en kreeg – om de naam te gebruiken.

Willem Frederik Hermans-biograaf prof. Willem Otterspeer onderzoekt de relatie van de man die altijd gelijk had met Gust Gils. De onvolprezen Jan Lampo verhaalt hoe Karel van den Oever het slachtoffer werd van een mystificatie: 'Vuile manieren in Vlaamsche Arbeid. De nagedachtenis van de eigenzinnige Nicole van Goethem (met wie ik het altijd best kon stellen) wordt opgeroepen door Lies Galle en Jeannine Schools. De relatie Johan Daisne-Pierre Benoit wordt treffend belicht door Johan van Hecke.

Collectievorming

De rubriek 'Aanwinsten' van Zuurvrij lees ik altijd met geboeide aandacht. Ik stel met genoegen vast dat het portret (1941) van Gaston Burssens door Floris Jespers zijn weg heeft gevonden naar het AMVC. Het kan nu hangen naast het portret van Van Ostaijen door Jespers. Een mooi triumviraat.

Bij het verwerven van archieven stelt het beschrijven van foto's vaak problemen. Dat blijkt eens te meer bij een foto gereproduceerd op p. 52 met als toelichting in voetnoot: 'Signeersessie met vlnr Albert Bontridder, Roger van de Velde, Marcel van Maele, Bert Decorte, ca. 1960'. De foto dateert van 1966 en de man met zonnebril is niet Roger van de Velde maar schrijver en uitgever Johan Sonneville.

*

Nu administraties 'agentschappen' en ministeries FOD's zijn geworden, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel zich schaamteloos profileert als 'Bozar', heb ik er alle begrip voor dat het AMVC zich hoe langer hoe meer aandient als 'Letterenhuis'. Marketing? Drempelverlaging? Mij om het even. 'Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven' dekt m.i. beter de lading dan het reducerende en restrictieve Letterenhuis.

Dit gezegd zijnde, de 'berichten uit het Letterenhuis' vormen een voortreffelijk medicijn tegen de allesteisterende collectieve amnesie.

Henri-Floris JESPERS


Zuurvrij. Berichten uit het Letterenhuis, nr. 22, juni 2012, 112 p., ill., 6 €.

Abonnement: 20 € voor twee jaargangen van telkens twee nummers (te verschijnen in juni en december). Losse nummers: 6 € (nrs 5-17 en 19 nog leverbaar).

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche