Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
14 août 2011 7 14 /08 /août /2011 18:14

 

Enig idee hoeveel talen er volgens het tijdschrift Ethnologue: Languages Of The Worldwereldwijd zijn? 6909! En ondertussen misschien wel 6912, want onlangs ontdekten wetenschappers in Arunachal Pradesh (dat is een deelstaat in het noordoosten van India) een tot dan volkomen onbekende taal, het Koro. En dat terwijl ze eigenlijk het Aka en het Mijit in kaart wilden brengen. Het Koro wordt nog door zo'n 800 mensen gesproken.

Naar het schijnt liggen er ook in de Chinese binnenlanden en in het Amazonegebied honderden talen op ontdekking te wachten. China stelt zich, zo steek ik op uit Ethnologue: Languages Of The World, tegenwoordig voor taalvorsers iets coulanter op. De angst van de Chinese eenheidsstaat voor verscheidenheid hield de talenrijkdom tot nu toe sub rosa. China 'vond' tot voor kort dat het niet meer dan 55 talen had. Al de rest werd afgedaan als topolect, een taalvariant die in een bepaald gebied wordt gesproken. In het Westen geven taalkundigen dialecten makkelijker de status van taal. Een van de criteria 'bij ons' om een dialect tot taal te promoveren is (en daar ben ik het zeer mee eens) wederzijdse onverstaanbaarheid. Als twee dialectsprekers een tolk of een tolktaal nodig hebben om elkaar te begrijpen, behoren hun dialecten tot verschillende talen. Op de talenlijst van de Unesco staan het Limburgs en het West-Vlaams om die reden als aparte talen vermeld. Een ieder die ooit Limburgse en West-Vlaamse inboorlingen bezig heeft gehoord zal het daarmee eens zijn.

Vele talen zijn bedreigd. Gelukkig zijn er af en toe initiatieven om er een te conserveren. Zo liet Kevin Costner de indianen in zijn rolprent Dances With Wolves een zeldzame variant van het Lakota spreken. Die blijft dus mooi bewaard. Er zijn zo'n tweehonderd talen die nog maar door minder dan tien mensen gesproken worden. Er sterven er ook uit, simpelweg omdat niemand ze meer spreekt. Ach, probeert u zich de eenzaamheid voor te stellen van Ned Madrel (1877-1974), de laatste spreker van het Manx, de taal van het eiland Man. Of van Marie Smith Jones (1918-2008), de schatbewaarster van het Eyak, een Na-Denétaal uit Alaska. Slechts hun spiegel leek hen te verstaan....

BERT BEVERS

 De-laatste-Manx-spreker.jpg 

Ned Madrel, de laatste Manx-spreker

  

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche