Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
19 septembre 2014 5 19 /09 /septembre /2014 13:41

Op donderdag 2 oktober is het zover. De nieuwe bundel van Frank De Vos, Twijfelaars in bloei, een uitgave van P te Leuven, wordt om 20 uur in Kasteel Sorghvliedt, Marneflaan 3 te Hoboken voorgesteld. Bart Stouten leidt in, Frank De Vos leest voor en Celliccimo o.l.v. Judith Ermert zorgt voor de muzikale omkadering.

JanHendrik-HFHenFrankDeVos.jpg

Frank De Vos (r.) in gesprek met Henri-Floris Jespers en Jan Hendrik van Damme (3 september 2014)

DorpsDichterDoel van 2009 tot 2011, Frank De Vos (° Antwerpen, 1956) is historicus, troubadour, kunstenaar en schrijver. Hij publiceerde onder andere Infiniti (2007), In omstandigheden (2008), Trek de wind niet van de wieken (2009), Excisa  (2010) en Naamvallen in het ontheemde (2012) en is redactielid van Mededelingen van het CDR.

baekelmans3_1_1.jpg

Het FeliXart Museum toont tot 21 december een selectief overzicht van de werken van Guy Baekelmans. Begonnen in 1968 met figuren en vormen in de stijl van Pop art en Hard edge, voerde Guy Baekelmans (° 1940, Berchem) al snel vereenvoudigingen in vorm en kleur door. De evolutie naar het constructivisme ging in de eerste twintig jaar gepaard met een vroege interesse in de Oosterse filosofieën en leidde tot optische en dynamische wisselwerkingen geconstrueerd in het vierkant. Samen met o.a. P. R. de Poortere en Guy Vandenbranden stichtte Guy Baekelmans in 1972 het Internationaal Studie voor Constructieve Kunst. Vanaf de jaren ’80 neemt het belang van het driedimensionale toe met autonome, dikwijls monumentale sculpturen.

Baekelmans-foto.jpg

Er volgt een vrijere expressie vanuit een boeddhistisch universalisme, wat Guy Baekelmans beschrijft als een opening naar onuitputtelijke referenties buiten tijd en ruimte, ontstaan door de interactie tussen de innerlijke microkosmos en de uiterlijke macrokosmos, ondeelbaar en in totale symbiose.

Baekelmans3D.jpg

Over het oeuvre van de kunstenaar schreven Ernest Van Buynder, Frans Boenders en Simon Delobel Een spirituele reis, een ruim overzicht van twee- en driedimensionele werken van Baekelmans. Het boek kwam tot stand dankzij de steun van het Kunstendecreet van de Vlaamse overheid en de Provincie Oost-Vlaanderen. Een spirituele reis wordt voorgesteld (en de tentoonstelling geopend) op zondag 5 oktober om 15u.

Een spirituele reis, Pandora, garengenaaide hardcover, 348 p., 45 €.

FeliXart Museum, 6 Kuikenstraat, B 1620 Drogenbos.

*

Joris Gerits debuteert als dichter met Fuga, een uitgave van Pte te Leuven. De bundel wordt voorgesteld op zaterdag 11 oktober om 20 uur in de Zwarte Panter, Hoogstraat 70 te Antwerpen. Prof. Dirk de Geest leidt in, Joris Gerits leest voor en Guy Kestens (gitaar en luit) zorgt voor muzikale intermezzi.

Joris Gerits (° Vilvoorde, 1943) promoveerde in 1980 tot doctor in de Germaanse filologie op een proefschrift over Hugues C. Pernath. Hij is emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde en taalvaardigheid aan de UA (Universiteit Antwerpen)en was jarenlang voorzitter van het Vlaams Fonds voor de Letteren. Hij is redacteur van Streven  en werkt als literair criticus en essayist mee aan o.a. Poëziekrant, De Leeswolf  en Ons Erfdeel.

GeritsDagboek.jpg

In 2007 publiceerde hij bij Meulenhoff / Manteau het bejubelde dagboek 365.Naar aanleiding zijn emeritaat verscheen in 2008 het huldeboek 365 voetnoten voor Joris Gerits(Revolver), waar ik met volle overtuiging aan meewerkte.

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche