Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
24 août 2014 7 24 /08 /août /2014 08:33

 

Soetkin-Hulst-in-restaurant.jpg

De Stichting Charles Catteau stelt op vrijdag 26 september de postume dichtbundel van Soetkin Soethoudt (a.k.a. Medusa, SuSu, SoeSoe, 26 september 1969-17 april 2013) No Need to Panic: Selected Poems voor.

 

'In this short collection of fighting poems, No Need to Panic, the young poet’s voice is already released in open fluid space. It is tuning in tone, in phrasing, in dynamic and in the frequency of effective poetic lines, and memorable hard-wired imagery. These are honest, vulnerable, energetic, driven and challenging works. [...] Soetkin’s invitation to readers is open, “all bets are off” [...]', aldus de Ierse dichter en uitgever Seamus Cashman (° 1943).


Lucienne Stassaert (° 1936) selecteerde de gedichten – aanleiding tot een kort gesprek met de redactie.

 

'De titel van de bundel is al even misleidend als de 'vechtgedichten' waarmee Soetkin Soethoudt met een maatschappij wou afrekenen waartegen ze al heel vroeg in opstand kwam. Een al bijna onbeheersbare paniek staat in vele van haar gedichten op wacht om los te breken... nadat het gedicht haar een teken van leven en dood heeft gegeven. Op een virtuoze manier weet ze dodelijk-operationele metaforen te vinden die haar levensangst op peil houden. Ze wil vooral onafhankelijk zijn en blijven – een vrijheidsdrang die al aan meer dan een kunstenaar het leven heeft gekost, aldus Lucienne Stassaert.

Het is alsof je als lezer door een mijnenveld van woorden, omzoomd door prikkeldraad, moet durven te wandelen om zo de intensiteit van haar zegging aan den lijve te ervaren. Ze had alles in zich om een zeer goede dichteres te worden, maar: “You've gotta be down to go over the top, / and I can't seem to make this sarcastic grin stop.”

Op die top werd het leven haar te machtig. Ze laat gedichten na als zovele getuigenissen die haar “private collection of Masks” in beeld brengen op een genadeloze manier.'


Op FaceBook onderstreept Johan Vanhecke dat Medusa SuSu 'het revolutionaire van haar ouders op haar manier uitdroeg.'

De Zwarte Panter, Hoogstraat 70-72-74, 2000 Antwerpen.

26 september (tussen 20 en 22 uur).

Zie:

Mededelingen 208, 1 mei 2013, pp. 2-3

Mededelingen 209, 29 mei 2013, pp. 3

http://mededelingen.over-blog.com/article-afscheid-van-soetkin-soethoudt-a-k-a-medusa-su-su-117434664.html

 

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche