Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
16 septembre 2014 2 16 /09 /septembre /2014 09:09

 

stan_lauryssens6.jpg

Drukke dag, donderdag 25 september!  Om 15 uur wordt het boek van Stan Lauryssens over de dramatische jaren van Julien Schoenaerts voorgesteld, en wel op het adres Vleminckveld 18, op de trap en overloop onder het glas van het 'stadspaleisje' (dixit Stan) waar Julien destijds woonde. (Hier aangekondigd op 31 oktober 2013 en 2 september 2014). Bruno Schoenaerts, de oudste zoon, leest voor uit het boek en speelt als hommage aan zijn vader een nummer van Villa-Lobos op klassieke gitaar.

VanHoeydonckMaan.jpg

"From Zero to the Moon" brengt werk bijeen van 1954 tot 1975 en recente sculpturen van Paul van Hoeydonck. Opening vanaf 19u in aanwezigheid van de kustenaar. De tentoonstelling wordt geopend door Sergio Servellón, directeur van het FelixArt Museum.

(Art Gallery Callewaert-Vanlangendonck, Wolstraat 21-23, 2000 Antwerpen, 19-23 u.)

In oktober reist de 89-jarige kunstenaar naar New York voor de expo, "ZERO: Countdown to Tomorrow, 1950s-60s" in het Solomon Guggenheim Museum, waar hij tentoonstelt.

*

Om 20u30 wordt dan de nieuwe bundel van Philippe Cailliau voorgesteld in Den Hopsack: Niets verloren,een uitgave van Kleinood & Grootzeer. Frank Pollet leidt in. Zie "Agenda nazomer VII":

http://mededelingen.over-blog.com/article-agenda-nazomer-vii-marcel-van-maele-luc-boudens-philippe-cailliau-124544328.html

*

De Stichting Charles Catteau stelt op vrijdag 26 septemberde postume dichtbundel van Soetkin Soethoudt voor: Need to Panic: Selected Poems. Zwarte Panter, Hoogstraat 70-72-74, 2000 Antwerpen,20 -22 uur.

Filmpje en uitvoerig bericht:

http://mededelingen.over-blog.com/article-agenda-nazomer-v-postume-dichtbundel-van-soetkin-soethoudt-124423038.html

http://youtu.be/JwFclWWWSJc

RenaatRamon.jpg

De Brugse dichter en plastisch kunstenaar Renaat Ramon (° 17 oktober 1936) is ook een gedegen essayist. De jongste jaren legt hij zich toe op het in kaart brengen van de geschiedenis en ontwikkeling van de concrete et visuele poëzie, een complexe materie waarover hij verhelderende bijdragen publiceerde in Poëziekrant, Kluger Hans  en Gierik & NVT  (o.m. over I.K. Bonset, Paul de Vree, Hans Clavin, Frans Vanderlinde en Luc Fierens). Dat resulteert nu in Vorm & Visie. Geschiedenis van de concrete et visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen, een uitgave van het Poëziecentrum te Gent.

Dit is het eerste naslagwerk dat dit specifieke domein van onze poëzie in zijn totaliteit behandelt, van de rederijker Matthijs de Castelein tot de recentste realisaties. Nog nooit werd het hele verhaal verteld, nooit eerder werd het genre zo uitvoerig zowel literatuurhistorisch als maatschappelijk gecontextualiseerd. Het boek is een documentaire geschiedenis waarbij gekozen werd voor de meest representatieve uitingen die op een toegankelijke, essayistische wijze gecommentarieerd worden.

Renaat Ramon beoefent zelf de visuele poëzie ofte 'visual writing':

Ze heeft haar wortels in het samengaan van woord en beeld. Het komt erop aan beide te laten samenvallen. Wat mij in de eerste spreekt aanspreekt, is de vorm van concrete poëzie die louter met letters, tekst en teken werkt.”

Het boek wordt in het Poëziecentrum op zaterdag 27 september te 16 uur  voorgesteld door professor Dirk De Geest (KULeuven).

Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, B-9000 Gent. Toegang: gratis. Gelieve te reserveren door een mail te sturen naar sara.rouges@poeziecentrum.be, of telefonisch: 0032(0)9 225 22 25.

Meer over Renaat Ramon:

http://mededelingen.over-blog.com/article-gierik-nvt-ii-renaat-ramon-over-poesia-visiva-96933386.html

http://mededelingen.over-blog.com/article-renaat-ramon-veelzijdigheid-concentratie-42490054.html

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche