Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
26 juin 2012 2 26 /06 /juin /2012 04:21

 

OGILLIS.jpg

Maandag 25 juni bracht ik in de aula Aster van het crematorium van Antwerpen een laatste groet aan Marc Gilis (°24 februari 1946).

In jaren heb ik hem niet meer ontmoet, maar in de tweede helft van de jaren zestig en de prille jaren zeventig zagen we elkaar geregeld. Toen ik Marc leerde kennen was hij waterklerk en derhalve kroegtijger. Achteraf baatte hij een exclusieve schoenwinkel aan de Leopoldplaats te Antwerpen. We bezochten zowel lang verdwenen volkscafés als de privéclub VECU. We ventileerden even bevlogen als nuchter (jawel, intellectueel...) onze milde onvrede met van alles en nog wat. 'We', dat waren o.m. Walter Blockhuys (+), Nic van Bruggen (+), Werner Spillemaeckers (+), Bert De Bruyne en Ray De Bouvre.

Marc had iets met Ierland, en we noemden hem dan ook steevast O'Gilis. In 1978 trad hij in het huwelijk met Gina Malfet, de natuurlijke dochter van Floris Jespers. De voornaam van hun dochters, Deirdre en Fiona, net zoals de tekening op de rouwbrief die naar Avalon verwijst, getuigen van Marcs sterke binding met de Keltische mythologie.

Na jàren gingen Gina en Marc uiteen, maar ze bleven vrienden voor het leven.

Na een ongelijke strijd overleed Marc op 18 juni in het UZA te Edegem. De uitvaartplechtigheid werd bijgewoond door zijn kinderen en kleinkinderen en door de de families Gilis, Hollants en Malfet.

Na een in mineur opgevoerde 'Vlaamse Leeuw' werd de asurne gegroet, die zijn plaats zal krijgen in intieme familiekring.

HFJ

Partager cet article
Repost0

commentaires

W
Dag Marc O'Gilles, die me ooit de beste schoenen aller tijden verkocht, op mijn begrafenis geen Vlaamse Leeuw maar Ierse muziek:<br /> Look at the coffin<br /> With Golden handles<br /> Isn't it grand boy<br /> To be bloody well dead<br /> Let's not have a sniffle<br /> Let's have a bloody good cry<br /> And always remember the longer you live<br /> The sooner you bloody well die!<br /> <br /> Walter A.P. Soethoudt from Llanwrtyd Wells (Wales)
Répondre

Présentation

  • : Le blog de CDR-Mededelingen
  • : Nederlandse en Franse literatuurgeschiedenis, onuitgegeven teksten, politieke en culturele actualiteit
  • Contact

Recherche